Nova verzija DirectX

Microsoft je izdao novu verziju (8.0) DirectX modula, koju je moguće skinuti i direktno sa MSDN sajta. DirectX predstavlja skup u Windows ugrađenih API instrukcija (Application Programming Interface) koje omogućavaju direktan pristup multimedijskom hardveru. Ovaj softver je od naročite važnosti proizvođačima video igara, jer omogućava prenebegavanje ograničenja koja Windows, u cilju zaštite integriteta sistema i korisničkog interfejsa, postavlja aplikacijama kada je u pitanju direktan pristup hardveru.

“Obične” Windows aplikacije hardveru pristupaju koristeći instrukcije operativnog sistema, pri čemu OS ima ulogu svojevrsnog “filtera”, koji je u stanju da onemogući poteze koji bi narušili integritet celog sistema. Sa druge strane, aplikacije koje koriste DirectX “zaobilaze” operativni sistem, a DirectX preuzima ulogu koju inače ima sam operativni sistem. Pri tome, proizvođač softvera ne mora voditi računa o tome koji će se konkretan hardver koristiti za izvršavanje programskog koda, jer DirectX obavlja ulogu “posrednika” i instrukcije programskog koda prevodi na nivo mašinskog jezika.

DirectX 8.0 uključuje novi, unapređen i “učvršćen” interfejs za DirectDraw i Direct3D, kao i poboljšanje skalabilnosti i performansi DirectPlay komponente, što je od značaja za programski komplikovane igre za više igrača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.