Novi Microsoft-ov Media Player

Jedna od najčešće primenjenih softverskih platformi za prikazivanje multimedijalnih (audio-video) sadržaja je Microsoft-ov Windows Media Player. On je prilagođen primeni u personalnim računarima, ali i uređajima druge vrste. S obzirom na sve veću popularnost prenosivih audio-video plejera, koji obezbeđuju multimedijalnu zabavu u bilo koje vreme i na bilo kom mestu, Microsoft je rešio da realizuje novu verziju Windows Media Player-a, koja će dati bolju podršku upravo za te prenosne uređaje.

Windows Media Player je u novoj verziji dobio potpuno novi dizajn. Glavni ekran je znatno manji i pojednostavljen (izbačeni su neki meniji). Sadrži promene u načinu reprodukovanja audio i video signala koje podržavaju širok spekar uređaja, počev od minijaturnih USB fleš memorija MR3 plejera do audio-video plejera sa ugrađenim hard diskom.

Nova verzija Windows Media Player-a rešiće značajan problem licenci za sadržaje prenosnih muzičkih plejera. U ovim uređajima ne postoji softverska podrška za proveru ispravnosti licence za te sadržaje. To onemogućava da se koriste čak i kupljeni sadržaji. Nova varijanta omogućiće korišćenje licenciranih muzičkih sadržaja na bilo kom od tih uređaja.

S druge strane, ova verzija Windows Media Player-a imaće i novu varijantu Windows Media Digital Right Management (DMP) tehnologije zaštite od nelegalnog kopiranja (u toku razvoja poznatog pod nazivom Janus). Takođe, ostvarena je i poboljšana sinhronizacija sa prenosivim plejerima, među koje spadaju uređaji sa ugrađenim novim standardom Media Transfer Protocol (MTP).

Pri realizaciji ove aplikacije Microsoft je preuzeo i znatne aktivnosti radi jednostavnijeg pristupa i preuzimanja sadržaja putem internet sajtova. Windows Media Player analiziraće adrese za preuzimanje muzike na Internetu. On će sadržati link ka internet lokacijama glavnih kompanija koje distribuiraju sadržaje u Microsoft-ovom Media formatu (Nepster, MusicNow, CinemaNow).

Beta verzija 10 Windows Media Player-a namenjena testiranju postavljena je na internet prezentaciji poznate kompanije iz Redmonda. Svi zainteresovani korisnici pozvani su da taj sadržaj preuzmu i učestvuju u njegovom javnom testiranju. Nakon toga, finalna verzija za tržište može se očekivati krajem godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.