Online sigurnost i kako je poboljšati (2)

Mnogi misle da će instalacijom anti-virus, firewall i anti-spyware softvera biti potpuno zaštićeni od svih zlonamernih pretnji na Internetu. Istina je ipak drugačija. To nije dovoljno. U nastavku pročitajte koji sigurnosni propusti (rupe) ostaju na vašem kompjuteru i upoznajte se s nekim drugim dodatnim alatima i mogućnostima za povećanje računarske sigurnosti.
Proverite veb-stranice pre nego što ih posetite. Na Google-u pronađite različite sigurnosne aplikacije, takozvani WOT. To je skraćenica od My Web of Trust. Takav program instalira se kao plag-in u veb-brauzer. U osnovi, proverava linkove koje vidite na svom veb-brauzeru, njihovu pouzdanost, odgovornost, privatnost i sigurnost dece. Jedan od takvih programa je i mywot.
Napravite virtuelni sandbox. Sandboxie otvara svoje programe u izolovanom prostoru, što ih sprečava da stvaraju trajne promene u drugim programima i podacima.
Upravljajte svojim lozinkama. KeePass je slobodan OpenBSD koji omogućuje da sigurno i jednostavno unosite svoje lozinke u bilo koji program. Možete staviti sve svoje lozinke u jednu bazu podataka koja će biti zaključana jednim master ključem. Treba upamtiti jednu glavnu lozinku za korišćenje programa kako biste otključali celu bazu podataka.
P2P – Peer-to-peer mreže, posebno su na meti, i to sadržaji koji su zaštićeni autorskim pravima. Ako ne možete da živite bez P2P-a ili µTorrent-a, budite oprezni šta delite i skenirajte sva preuzimanja pre otvaranja.
Pređite na Linux. To je ponekad bolje nego svi lekovi za prevenciju. Postoji mnogo Linux verzija dostupnih na Internetu. Ako želite da probate Linux, možete to učiniti bez promene svog trenutnog operativnog sistema. To se postiže korišćenjem virtuelizacije. Ona stvara virtuelne računare na vašem postojećem operativnom sistemu, tako da možete instalirati više različitih operativnih sistema na jednom računaru. Na primer, instalirajte Ubuntu preko Windows-a uz pomoć VirtualBox-a. To je bolje i lakše nego uz pomoć Microsoft Virtual Machine-a ili VMWare-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.