U trendu

Opšti kriterijumi za kupovinu mobilnog telefona

Bilo da se radi o kupovini novog ili polovnog mobilnog telefona, sledeće tačke bi tom prilikom naročito trebalo imati u vidu.

Frekventni opseg: Preporučljivo je kupiti uređaj tzv. dvostrukog frekventnog opsega (Dual-Band), koji radi kako na frekvenciji od 900 MHz, tako i na 1800 MHz. Time ne samo da se povećava sloboda za izbor mrežnog operatera, nego je olakšana i upotreba mobilnog telefona u inostranstvu. Postoje čak i uređaji trostrukog frekventnog opsega (Triple-Band), koji dodatno rade i na frekvenciji od 1900 MHz, koja je raširena po SAD. Znači, da su telefoni sa samo jednim frekventnim opsegom (Single-Band) zastareli i da ih se treba kloniti.

Rukovanje: Uređaj treba uzeti u svoju šaku. Jesu li svi tasteri lako dostupni? Kako reaguju na pritisak? Treba proveriti koliko je intuitivno rukovanje samim telefonom i proći kroz menije. Najčešće korišćene funkcije, kao što su prosto telefoniranje, ponovljeno biranje, imenik ili SMS, treba da budu jednostavne za nalaženje i upotrebu. Posebnu procenu zaslužuje displej. Da li je dovoljnih dimenzija? Da li su znakovi lako čitljivi? Da li je ravnomerno osvetljen u mraku? Postoji li pisano tehničko uputstvo, po mogućstvu na srpskom jeziku i da li je dovoljno razumljivo?

Dužina trajanja jednog punjenja akumulatora: Što je duže vreme koje telefon može da provede u stanju pripravnosti (Stand-by) ili da se koristi za razgovore, to je korisnik nezavisniji. Kao minimum treba uzeti u obzir oko 50 sati u režimu pripravnosti i oko 2 sata za razgovore. Pošto navodi proizvođača u praksi često nisu ostvarivi, važi zlatno pravilo, da od oficijelnih podataka iz uputstva treba oduzeti jednu četvrtinu vremena.

Akumulatori: Bez mobilnih izvora energije, naravno, ne radi ništa. Standard su nikl-metalnohidridni akumulatori (NiMH). Međutim, manju masu i veću istrajnost nude tzv. litijum-jonski akumulatori (Li-Ion).

Odnos veličine i težine: Ko još želi sa sobom da vuče gimnastičke tegove? Lak mobilni telefon uvek predstavlja prednost, bilo da se nosi u tašni, džepu ili na pojasu. Noviji uređaji teže svega još oko stotinak grama.

Čujemo se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.