U trendu

Osnivač Gugla: Izbacićemo dosadu i birokratiju iz naše kompanije

Osnivač kompanije Gugl (Google) Lari Pejdž (Larry Page) rekao je da se nada da će njegova novoosnovana kompanija Alfabet (Alphabet) postati sinonim za inovaciju i da će iz nje uspeti da izbaci dosađivanje i birokratiju.

„Kompanije imaju dosta lošu reputaciju. Nema mnogo ljudi koji ujutru kada se probude kažu ‘želim da radim u kompaniji’. Oni to rade zato što moraju“, rekao je Pejdž juče uveče na okupljanju magazina Forčen.

Osnivač Gugla okarakterisao je Alfabet kao način da se inženjerima i naučnicima pruži nezavisnost koja im je potrebna da bi razvili proizvode koji će označiti nove prekretnice, i koji neće imati ništa ili skoro ništa zajedničko s Guglovom internet pretragom i poslovima oglašavanja.

Pejdžov 20-minutni nastup bio je njegovo prvo izjašnjavanje u javnosti od kada je u avgustu objavio da će Alfabet postati holding kompanija Gugla i kompanija majka rizičnijih investicija kao što su automobili bez vozača, obezbeđivanje interneta iz balonu vazduhu, uređaji priključeni na internet i medicinska istraživanja.

Pejdž je sada generalni direktor Alfabeta, a čelnu funkciju u Guglu prepustio je svom važnom saradniku Sundaru Pičaiju. Alfabet je na berzi početkom oktobra zamenio Gugl.

Ideju za ime Alfabeta je prema Pejdžovim rečima dao drugi osnivač Gugla, Sergej Brin. Naveo je da je u opticaju bilo i drugih imena, ali je odbio da kaže koja su to imena za slučaj da bude još novih kompanija.

Odabrano je ovako rudimentarno ime jer nije ni bilo zamišljeno da zaseni Gugl ili druge brendove u portfoliju, kazao je Pejdž, dodavši da je više namenjeno zaposlenima nego klijentima.

Kao mogući uzor za Alfabet Pejdž je naveo holding kompaniju Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) koju je milijarder Voren Bafet (Warren Buffet) izgradio preuzimanjem i ulaganjem u širok spektar industrija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.