Ove legendarne telefone nekada su svi nosili: A koji je bio vaš prvi mobilni? (foto)

Naš život danas nezamisliv je bez mobilnih telefona. Dok se neki još i sećaju fiksnih uređaja ili telefonskih govornica, mlađe generacije srasle su s mobilnim i u rukama im je takoreći 24/7. Možda se čini kao da je mobilni izum star tridesetak godina, istorija mobilnih telefona zapravo seže sve do 1908. godine kada je u Kentakiju izdat američki patent za bežični telefon.

Mobilni telefoni su izmišljeni još 1940-ih kada su inženjeri koji su radili u AT&T razvili ćelije za bazne stanice mobilnih telefona.

Prvi mobilni telefoni uopšte nisu bili mobilni telefoni. Bili su to dvosmerni radio uređaji koji su omogućavali ljudima poput taksista i hitnih službi da komuniciraju.

Umesto da se oslanjaju na bazne stanice sa odvojenim ćelijama (i signal se prenosi od jedne ćelije do druge), prve mreže mobilnih telefona su uključivale jednu veoma moćnu baznu stanicu koja pokriva mnogo šire područje.

Motorola je 3. aprila 1973. bila prva kompanija koja je masovno proizvela prvi mobilni telefon. Ovi rani mobilni telefoni se često nazivaju 0G mobilnim telefonima ili mobilnim telefonima nulte generacije. Većina današnjih telefona oslanja se na 4G ili 5G mobilnu tehnologiju.

Prvi mobilni telefon koji je izmislio za praktičnu upotrebu bio je radnik Motorole po imenu Martin Kuper koji se smatra ključnim igračem u istoriji mobilnih telefona.

Telefoni koji su se mogli koristiti u vozilu razvijeni su pre telefona Martina Kupera, ali je on bio prvi upotrebljivi zaista prenosivi mobilni telefon.

Kuper je ušao u istoriju mobilnog telefona u aprilu 1973. godine kada je obavio prvi poziv na bežičnom mobilnom telefonu.

Danas, u 2024. godini, mnogi strahuju od sve većeg uticaja veštačke inteligencije na čovečanstvo, a moderni pametni telefoni su prilično neprepoznatljivi od analognih cigli koje smo nekada nosili. Ostaje da vidimo šta nas tek čeka i šta ćete uskoro sve moći da uradite svojim telefonom.

A u komentarima nam napišite koji je od ovih legendarnih modela (ili neki drugi) bio vaš prvi model telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.