„Pametan“ interaktivan tekstil

Kompanija IFM (International Fashion Machines), koju je osnovala i na čijem čelu se nalazi Margaret – Megi Ort, jedan je od proizvođača „pametnog“ tekstila. Ta kompanija nedavno se preselila iz Kembridža u Sijetl, a njena specijalnost su neobični proizvodi nastali uvođenjem elektronskih i novih visokih tehnologija u klasične materijale (tkaninu). Na taj način u ovoj kompaniji, ali i u nekim drugim kompanijama sa sličnim interesovanjem, nastala je zanimljivo dizajnirana odeća (jakne, haljine), kao i drugi predmeti koji se mogu naći u kući, kancelariji, restoranima ili svečanim salama.

Da iza ove ideje stoji ozbiljan rad zasnovan na naučnim dostignućima potvrđuje činjenica da je Megi Ort završila visoku školu za dizajn, a zatim doktorirala na čuvenom institutu iz Masačusetsa (MIT – Massachusetts Institute of Technology) u tzv. medijskim laboratorijama. Nakon toga ona je osnovala kompaniju IFM i otpočela sa realizacijom svojih ideja. Zanimljivo je da je pri tom koristila, i da još uvek koristi, sopstvenu šivaću mašinu koju je nasledila od majke.

Na taj način nastale su mnogobrojne unikatne kreacije. Napravljene su od tkanina Megi Ort koje su interaktivne, svetlucaju, menjaju boju, šalju i primaju radio-signale, sadrže senzore osetljive na dodir prstiju. Jedan od njenih prvih proizvoda je „pametna“ jakna sa ugrađenim sintesajzerom (dodirivanjem „dirki“ na njenoj površini može da se svira). Zatim, napravila je večernju haljinu sa elektronskim komponentama utkanim u materijal koje omogućavaju svetlucanje pri pokretu osobe koja je nosi, zatim „pametne“ zavese i prekrivače. Takođe, sklopila je ugovor sa američkim Ministarstvom odbrane o realizaciji „pametnih“ vojnih uniformi.

S obzirom na to da su ovi proizvodi u bliskom kontaktu sa čovekovim telom, a da u sebi sadrže elektronske komponente, radi čovekove zaštite svaki od eksponata mora imati odgovarajući sertifikat. U svakom slučaju, iako su ove ideje na samom početku realizacije, u budućnosti će verovatno biti prihvaćene i postati deo čovekovog svakodnevnog života. Megi Ort zapravo i planira da svoje proizvode približi običnom čoveku, a ne samo da ostane u domenu visoke mode i ekskluzivnih proizvoda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.