PC u tastaturi

Računari neobičnog oblika i sve manjih dimenzija često se mogu videti kao atrakcija na sajmovima. Na CeBiT-u 2007 prikazan je kompletan računar smešten u tastaturi nešto većih dimenzija od standardnih kompjuterskih tastatura.
Ovaj zanimljivi uređaj napravila je i na sajmu prikazala kompanija Cybernet. Zapravo, ovo nije prvi računar tastatura ove kompanije. Prošle godine ona je prikazala prvi takav uređaj s oznakom ZPC 9000, a na ovogodišnjem CeBiT-u usledila je unapređena verzija – ZPC 954SL. Nažalost, pri prezentaciji nije rečeno kada će se ovaj uređaj pojaviti na tržištu i koliko će to zadovoljstvo koštati.
Pored neobičnog izgleda, novi model računara-tastature ima i neobično jarku boju – crvenu, za razliku od prošlogodišnjeg modela, koji je predstavljao kombinaciju crne i bele boje. Novi model je još manjih dimenzija, a ukupna visina mu je 1,5 inča (manje od četiri centimetra). Bez obzira na tako male dimenzije, njegove karakteristike su odlične. Procesor je Peintium IV s brzinom 3,4 gigaherca a RAM memorija ima kapacitet dva gigabajta.
Za razliku od svog prethodnika, on poseduje hard disk prečnika 2,5 inča (ZPC 9000 je imao 3,5-inčni hard disk). Upravo je to jedan od razloga smanjenih dimenzija novog Cybernet-ovog modela. Pored toga ima i čitavu gomilu priključaka i portova – VGA, DVI, šest USB-a, Mini-PCI slot i druge. Sve to pruža mogućnost primene potpuno adekvatne najnovijim modelima klasičnih stonih računara. Pri tom je od njih mnogo manjih dimenzija i jednostavno se može pomerati i postavljati tamo gde je korisniku najzgodnije.
Ovakav izgled računara podseća na one prve modele od pre više decenija, od kojih je svakako najpopularniji Commodore 64. Trend izrade računara koji će podsećati na ovaj davno prevaziđeni model već je nekoliko godina prisutan, a kompanija Cybernet se toj ideji pridružila svojim računarima ZPC 9000 i ZPC 954SL. Novi model, može se reći, jedino po boji znatno odstupa od Commodore-a. Međutim, boja je svakako najmanji problem – Cybernet će verovatno ponuditi malo širi izbor boja kako bi zadovoljio sve ukuse korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.