Pentium IV dostigao maksimalnu brzinu

Već smo se navikli na nove informacije o povećanju brzine Intel-ovih (ali i drugih) procesora. Obično se pred kraj godine najave brzine koje će u narednoj godini biti dostignute. Trenutno aktuelan procesor u Intel-u još uvek je Pentium IV. Međutim, kako se najavljuje, to neće još dugo potrajati. Poslednje povećanje brzine objavljeno je pre nekoliko meseci. Pentium IV je tada dostigao brzinu od 3,8 gigaherca. To će definitivno biti najveća moguća vrednost radnog takta ovog procesora (sa trenutno korišćenim tehnološkim procesom i arhitekturom).

Nove varijante Pentium-a IV koje Intel najavljuje za 2005. godinu imaće istu brzinu, ali će im performanse ipak biti poboljšane u odnosu na prethodne varijante. U tim novim modelima akcenat je dat povećanju keš memorije. Prethodnik je imao keš memoriju drugog novoa od jednog megabajta, dok će najnovije rešenje imati dva megabajta. To će njegov rad učiniti efikasnijim, s obzirom na činjenicu da je funkcija keš memorije pamćenje najčešće korišćenih podataka i brz pristup njima.

Najnoviji procesori Pentium IV proizvode se u Intel-u poluprovodničkim tehnološkim procesom sa 90 nanometra. Sa povećanjem brzine radnog takta (frekvencije) u ovom procesu raste struja curenja u čipovima, tako da su gubici i potrošnja znatno veći. Frekvencija od 3,8 gigaherca predstavlja maksimalnu vrednost pri kojoj se ti gubici još uvek mogu tolerisati. Zbog toga se Intel odlučio na poboljšanje performansi povećanjem keš memorije, što ne povećava previše utrošak energije.

Novi procesori Pentium IV sa ovakvim karakteristikama označeni su brojevima 630, 640, 650 i 660, a njihove brzine su respektivno tri, 3,2, 3,4 i 3,6 gigaherca. Posebno je napravljen i model namenjen naprednim video-igrama. To je model Pentium IV Extreme Edition sa brzinom od 3,73 gigaherca i dva megabajta keša drugog nivoa. Cene ovih modela kreću se od 224 dolara (model 630) do 605 dolara (model 660), što se odnosi na kupovinu serije od najmanje hiljadu komada. Extreme Edition će pod istim uslovima koštati 999 dolara.

Proizvodnju računara sa novim procesorima najavile su kompanije HP i Gateway. Međutim, iako će se Pentium IV verovatno još dugo koristiti, činjenice govore da njegovo vreme prolazi. Budućnost procesora leži u procesorima sa dva jezgra i 64-bitnim aplikacijama. Procesori sa dva jezgra očekuju se do kraja juna ove godine, što će dati sasvim novu dimenziju primene novih generacija računara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.