Područje Velikog zaliva prednjači u patentima za pronalaske licenciranim u inostranstvu

Oblast Velikog zaliva (Greater Bay Area – GBA), megapolis koji obuhvata devet gradova u provniciji Guangdong, kao Hongkong i Makao, prednjači u patentima za pronalaske licenciranim u inostranstvu , pokazao je Izveštaj o indeksu patenata objavljen 20. maja u Guangdongu.

Kako prenosi Sinhua, Izveštaj o indeksu patenata objavila je Nacionalna naučna biblioteka Kineske akademije nauka na sednici Naučnog foruma Oblasti Velikog zaliva. Zasnovan je na prikupljenim podacima o patentima i otkriva karakteristike i trendove razvoja naučne i tehnološke inovacije Oblasti Velikog zaliva.

U Oblasti Velikog zaliva došlo je do rasta prijave patenata, sa dominacijom patenata za pronalaske u inostranstvu sa licencom za celu zemlju. zmeđu 2017. i 2022. godine, patenti za pronalaske u inostranstvu u Oblasti Velikog zaliva činili su više od četvrtine ukupno licenciranih patenata za pronalaske u inostranstvu sa licencom za celu zemlju, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se dodaje da preduzeća igraju ključnu ulogu u pokretanju tehnoloških inovacija u području Velikog zaliva. Od 2017. do 2022. godine, broj prijava pronalazačkih patenata od strane preduzeća u Oblasti Velikog zaliva činio je 73,44 odsto ukupnih prijava patenata u toj oblasti.

Podaci su pokazali da se Oblast Velikog zaliva može pohvaliti tehnološkim prednostima u industrijama kao što su informaciona tehnologija sledeće generacije, nova energetska vozila i novi materijali.

Naučni forum za Oblast Velikog zaliva inicirala je Alijansa međunarodnih naučnih organizacija, domaćin je vlada provincije Guangdong, a održava se od 20. do 23. maja u gradovima Guangdonga, uključujući Guangdžou, Šenžen i Fošan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.