U trendu

Pop-zvezde u potrazi za nezavisnošću (II deo)

Sukobi između muzičkih zvezda i njihovih izdavačkih kuća, vezani za star-to-peer pristup, sasvim jasno govore o stavu kompanija prema novom talasu muzičara i bendova, koji pokušavaju da u većoj meri kontrolišu svoj rad. Neki od sukoba su dobili dosta publiciteta, u nekim slučajevima se čuju obostrane pretnje, a ima i primera u kojima se polemika završila raskidom ugovora.

Kada je bend Offspring najavio online-distribuciju svog albuma „Conspiracy of One“ mesec dana pre zvanične premijere, njihova izdavačka kuća Columbia je odmah naredila menadžeru benda da se iz ovakvog projekta odmah povuku ili se suoče sa posledicama. I Courtney Love ima nameru da iskoristi mogućnost novih tehnologija, pa je već dugo u toku prepucavanje između nje i matične kuće Geffen records. Najžešći je bio sukob između Aimee Mann sa njenim izdavačem: ona se odlučila na raskid ugovora i pokretanje sajta na adresi www.aimeemann.com. Autorica je tu i realizovala svoj treći album i pokrenula polemiku u kojoj kritikuje bivšeg izdavača zbog izdavanja kompilacije „Aimee Mann – the Ultimate Collection“ bez njene dozvole.

Oficijelni sajtovi muzičara i bendova nisu jedini fenomen koji preti muzičkoj industriji i njenom profitu. Vrlo su bitni postali i sajtovi fanova koji beleže izuzetnu posećenost i postaju respektabilni faktor na tržištu zabave. Nsync.com beleži 800.000 poseta mesečno, a za njim slede i BritneySpears.com sa 500.000 i Eminem.com sa 300.000 poseta. Brojke koje su san mnogih webmaster-a.

Uz neoficijelne fan-sajtove, ogromnu popularnost i posećenost beleže i oficijelne adrese te vrste koje prete da postanu novi medijski kanali, zasenjujući sve ono što se događa u svetu „starih“ medija. Pomenimo samo neke adrese: NormanCook.net (nagrađivani sajt Fat Boy Slim-a), Bjork.com, Cher.com i MarilynManson.com. „Priključak“ će uskoro uhvatiti i Madonna, koja je, u sudskom procesu, izvojevala adresu www.-Madonna.com, a i Sting, očigledno, ima svoje planove i pokušava da na isti način osvoji www.Sting.com. U prvom pokušaju mu to nije uspelo, ali slavni muzičar ne odustaje od svoje namere i sudski proces će se, po svemu sudeći, nastaviti.

Da li je muzička industrija opravdano u panici i besu zbog okretanja njihovih „pulena“ svetskoj mreži? Ovo pitanje komentariše Chris Cass, vlasnik Vitaminic.co.uk, digitalne mreže koja okuplja sajtove muzičara: „Kompanije su zabrinute, i to s dobrim razlogom. Godinama ulažu u neki bend ili autora, stvaraju njegovo ime, troše milione dolara na promociju i na jednom je taj neko samostalan i radi za svoj račun. Naravno da muzička industrija ima razloga za strah, jer ulažući u svoje „štićenike“, od njih pravi zvezde koje, sa takvim statusom, nemaju problema prilikom osnivanjem sopstvenog sajta/medijskog kanala. Niko ne želi da stvara novi MTV i ulaže u nešto nad čime neće imati apsolutno nikakvu kontrolu“, objašnjava on.

Marc Geiger, vlasnik ArtistDirect.com, sajta koji pomaže fanovima da dobiju sve ono što žele, a što se tiče njihovih omiljenih autora, ne misli da kompanije imaju razloga za zabrinutost: „Nema sumnje da je star-to-peer marketing protresao industriju iz temelja, ali ne mislim da je to pretnja. Muzičarima i dalje trebaju izdavači, distributivni lanci i marketinška promocija. Online-marketing je samo deo, samo dodatak karijerama i poslovanju muzičara, nikako zamena za tradicionalne modele. Muzičari obično ne produciraju sami svoje albume, ne bave se marketingom i ne vode finansije, i ta činjenica će ostati nepromenjena“.

Star-to-peer pristup, nesumnjivo, donosi zvezdama nove mogućnosti i potpuno nov pristup komunikaciji sa fanovima. Za muzičare je to šansa da svoj prihod uvećaju poslovima maloprodaje i albuma i karata za turneje, a što se tiče fanova, zvezde po prvi put mogu da sakupe precizne podatke o njima i izgrade globalnu mrežu. Naravno, u svemu tome će svoje mesto imati i muzičke kuće koje sigurno neće propasti. U trenutku kada shvate prednosti novih tehnologija, njihov profit može samo da se uveća, nikako smanji. Zaista, na prste jedne ruke se mogu pobrojati autori, kao Madonna ili Prince, koji će biti u stanju da potpuno samostalno i nezavisno vode svoje poslove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.