U trendu

PowerPoint – Redukovanje veličine prezentacije

Kada kreirate PowerPoint prezentaciju za eksternu upotrebu i distribuciju, potrebno je da obratite pažnju na mnoge detalje. Jedan od prvih uslova koji se postavlja pred prezentaciju je da bude što manja, tj. da zauzima što manje prostora na disku, disketi. U verzijama koje prethode verziji 97 PowerPoint-a, nije postojala interna mogućnost za kompresiju prezentacionih fajlova, pa su prezentacije vrlo brzo postojale prilično velike. Jedan od najvažnijih uzroka ovako velikih fajlova jeste upotreba dodatnih velikih grafičkih elemenata (slika). PowerPoint 97 kompresuje ovakve velike bitmape, dok prethodne verzije to nisu mogle.

Da bi vaše prezentacije ostale kapacitivno male, probajte da reducirate (smanjite) rezoluciju vaših bitmapa, što će drastično smanjiti njihovu veličinu, a samim tim i veličinu prezentacije. Pošto se PowerPoint prezentacije prikazuju na video ekranima (raznih vrsta), rezolucija bitmapa ne bi trebalo da bude veća od 96 tačaka po inču; dok bi za vam za štampu takvog materijala trebalo bar 150 tačaka po inču. Ovo je iz tog razloga što ekrani monitora i projektora fizički ne mogu da prikažu više od 96 tačaka po inču, tako da ako vam je primarni medijum prikazivanja ekran, nema svrhe držati ove bitmape u većoj rezoluciji. Takođe, i sam format ugrađenih bitmapa može da utiče na veličinu prezentacije. I format JPEG i format GIF imaju dobre interne kompresione algoritme, tako da daju slike male veličine.

Koristite format GIF kod slika koje imaju velike površine iste boje, a u suprotnom, ako imate dosta prelaza i preliva boja, koristite JPEG format. Format BMP daje najveće fajlove, a takođe i TIFF fajlovi mogu biti ogromni. Ponekad, kada radite na prezentaciji, možda ćete primetiti da sam fajl zauzima više mesta na disku nego što je logično. Da biste se otarasili ovog „nadimanja“ fajla, snimite fajl koristeći opciju „File/Save As“ i dajte mu nov naziv. Začuđujuće je, ali ovo može da smanji fajl i do 50 procenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.