Pozivanje Dial-Up-a iz DOS-a

Evo jednog zanimljivog načina za pokretanje DUN (Dial-Up Networking) konekcije, ali ne na uobičajeni način iz Windows-a već iz komandnog DOS prompta. Kasnije, možete ovaj način iskoristiti za pozivanje DUN konekcije, pomoću batch fajlova. Prvo što morate da uradite je da kreirate prečicu do željene konekcije (u slučaju da ih imate više). Kliknite dvostruko na „My Computer“ (na desktopu), pa zatim u novom prozoru dvostruko kliknite na „Dial-Up Networking“. Jednostavnim klikom izaberite neku od konekcija, te kliknite desnim tasterom i izaberite „Create Shortcut“. Bićete upitani da li želite da se prečica smesti na desktop, samo potvrdite sa „Yes“. Na desktopu će se pojaviti nova ikonica sa nazivom „Shortcut to „Moja konekcija“ „. Pošto je ovo zaista dugačak naziv preimenujte ga u nešto kraći, recimo samo „Konekcija“.

Da bi pozvali Dial-Up konekciju iz komandnog promta, koristićemo instrukciju „START„. Pošto naša prečica ima naziv „Konekcija“ i snimljena je na desktop, putanja na disku do ovog fajla prečice je sledeća:


C:WindowsDesktopKonekcija.lnk

Pošto sada znamo sve parametre, pozvaćemo konekciju iz DOS prompta. Sa desktopa izaberite „Start> Programs> MS-DOS Prompt“ da bi otvorili DOS prozor, te u prompt ispišite naredbu:


START C:WindowsDesktopKonekcija.lnk

Nakon pritiska na „ENTER“, otvoriće se prozor date Dial-Up konekcije. Ovu liniju možete dodati i u neki od batch fajlova (ekstenzija *.bat), radi automatskog izvršenja ove komande.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike