Pretnje iz svemira

Veliki meteori i asteroidi koji udaraju u Zemlju, izazivaju katastrofe i masovna uništenja… pretnje iz svemira sigurno nisu samo elementi zapleta SF romana, već potencijalno mogući događaji. Jedan takav pad asteroida se, najverovatnije, desio pre 65 miliona godina i „zbrisao“ dinosauruse sa lica Zemlje.

Više naučnika i eksperata u Velikoj Britaniji je pokrenulo inicijativu za pronalaženje načina zaštite od udara svemirskih objekata. Jedan od pokretača ove akcije je i Dr Harry Atkinson, naučnik velike reputacije, uključen u rad mnogih svemirskih agencija i istraživačkih projekata. On sugeriše britanskoj vladi da se čitav problem ne shvata dovoljno ozbiljno i da bi Britanija trebala da animira svetsku zajednicu i bude vodeća u istraživanjima ove vrste. Dr Atkinsonu se pridružuju i Sir Crispin Tickell, bivši britanski ambasador pri Ujedinjenim nacijama i Professor David Williams sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Izveštaj ove grupacije govori o nedavnim astronomskim otkrićima koja ukazuju na činjenicu da postoji skoro 1000 asteroida sa orbitama koje presecaju Zemljinu putanju, a prečnika su 1 km ili veći. Statistike govore da objekti prečnika 100 metara, koji imaju snagu bombe od 100 megatona, padnu na Zemlju svakih 10.000 godina. Asteroidi prečnika 1 km našu planetu pogađaju svakih 100.000 godina, a njihova snaga je 10 miliona puta jača od bombe bačene na Hirošimu. Već pomenuti objekat koji je uništio dinosauruse je bio prečnika 10 km.

Izveštaj pomenutih naučnika je predat britanskoj vladi, sadrži 14 predloga o tome šta bi trebalo činiti u opasnim situacijama i kako o tome komunicirati sa javnošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.