U trendu

Pretraživanje bez pretraživača

Pitanje pretraživača i pretraživanja jeste jedno od najvažnijih koja se tiču Interneta. U situaciji u kojoj je broj stranica sve veći i vrtoglavo raste, mnoge se kompanije i pojedinci bave ovom oblašću, ne bi li došli do najefikasnijeg rešenja. Najvažniji principi kojima se pri tome rukovode jesu brzina pretraživanja, relevantnost rezultata i lakoća korišćenja.

Kalifornijska kompanija With1Click, Inc. je još jedna u nizu koja nudi svoj koncept unapređenja procesa pretraživanja. Sajt na adresi www.with1click.com je upravo pokrenut kao demonstracija njihovog originalnog pristupa.

U pitanju je mogućnost pretraživanja bez potrebe posećivanja nekog od pretraživača. Upisivanje pojma, reči ili teme koja vas interesuje se vrši direktno u adress-polje browser-a. Interesuje vas, recimo, web design: u adress-polje upisujete „webdesign.with1click.com“ i stižete na stranicu ovog sajta koja nudi linkove koji se tiču ove teme. Na taj način se pretraživanje ubrzava, a dobijeni rezultati su maksimalno relevantni, jer su deo brižljivo uređenog kataloga.

Međutim, problemi nastaju kada tragate za nekim specifičnijim informacijama i kada, umesto jedne ili dve reči, upišete više njih. Da biste dobili rezultat, u katalogu with1click.com mora da se nalazi podkategorija koja nosi baš takav naziv. Rezultati takođe zavise i od redosleda reči koje upisujete. Evo jednog primera. U katalogu postoji podkategorija „Internet Protocols“ i ako u adress-polje upišete „internetprotocols.with1click.com“, dobićete rezultat pretrage. Ali, ako upišete „protocolsinternet.with1click.com“, uspeh izostaje.

Svako neuspešno pretraživanje se automatski dostavlja članovima with1click-tima i oni se trude da uvedu i podkategoriju koja posle pretrage nije donela rezultate. Ipak, ovakav koncept, primenjen na čitav Web, deluje više nego uzaludan. Koliko ljudi, toliko kombinacija reči u upitima.

Zasada pretraživanje putem pretraživača i ključnih reči ostaje neprikosnoveno. With1click tehnologija, osim ako ne pretrpi znatne izmene i poboljšanja, može da se primenjuje jedino kod manjih baza podataka, recimo kod kompanija koje žele da podatke o svojim proizvodima i servisima učine dostupnim bez potrebe da se koriste pretraživači, proučava sajt kompanije i nepotrebno „luta“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.