Priprema za instalaciju Linux-a (I deo)

U našem malom kursu Linux-a za početnike prelazimo na prve konkretne stvari. Zapravo, videćete šta sve treba da znate pre same instalacije Linux-a na vaš sistem. Jedan od saveta, koji vam možemo preporučiti, pri upoznavanju Linux-a sigurno je: „Bez žurbe!“. Ne pokušavajte da savladate Linux za par sati, jer je to nemoguće. Odvojte potrebno vreme, budite strpljivi i dovoljno radoznali, a neka vam pri ruci uvek bude notes u koji ćete zapisivati najvažnije stvari. Pošto ima puno toga za učenje, pravljenje beleški će vam pomoći u učenju i praćenju vašeg napretka u savladavanju Linux-a.

Takođe, budite spremni da odvojite određeno vreme za čitanje i proučavanje literature u papirnom i elektronskom obliku. Linux dolazi sa „tovarom“ dokumentacije, a Internet je još veći izvor informacija. Postoji veliki broj knjiga koje se bave Linux-om i Unix-om, tako da već sada možete da počnete sa skupljanjem literature za vašu Linux biblioteku. Neke od Linux knjiga su i prevedene na srpski jezik, pa je vrlo verovatno da ih možete pronaći u najbližim knjižarama.

Na „avanturu“ zvanu Linux gledajte kao na dugoročni kurs (usavršavanje) koji će obilovati ogromnim brojem zanimljivih informacija. U svakom slučaju ako ne napravite prvi korak, nikada nećete ovladati Linux-om. Inače, u procesu savladavanja Linux-a, naučićete mnogo o računarstvu, uopšte.

Sada ćemo reći na najvažniju stvar koju u ovom trenutku treba da preduzmete, a to je detaljno upoznavanje sa svim elementima hardvera koji posedujete. Potrebno je da saznate koji su tačno delovi hardvera ugrađeni u vaš kompjuter, ko je njihov proizvođač i sva podešavanja postojećeg hardvera. Evo i osnovne liste onoga što treba proveriti:

 • Koji procesor posedujete i koliko imate RAM memorije? Za konzolno-orijentisani Linux potreban vam je najmanje procesor 386 i 8 megabajta RAM-a. Naravno, za grafički orijentisan Linux biće vam potrebni jači resursi. Pored Intel-ovih procesora podržani su i Cyrix, i AMD.
 • Proverite tip i veličinu hard diska (da li je IDE ili SCSI)? Koliko prostora možete priuštiti za Linux?
 • Koju vrstu CD-ROM uređaja posedujete (IDE, SCSI ili stariji tip sa sopstvenim kontrolerom)?
 • Koji miš posedujte i kog proizvođača (PS/2, serijski…)? Sa koliko dugmadi?
 • Posebno proverite video karticu? Ko je proizvođač, čiji je chipset i koliko memorije imate na kartici?
 • Koju vrstu tastature posedujete? Standardnu sa 101-nim tasterom ili neku drugu?
 • Koji monitor koristite? Sa preplitanjem ili bez (interlaced, non-interlaced)? Mogućnosti rezolucije?
 • Da li imate modem i koje vrste? Win-modeme ćete teže koristiti pod Linux-om, ali je i to moguće.
 • Da li imate SCSI adapter, kog proizvođača i koji model?
 • Proverite proizvođača i vrstu zvučne kartice?
 • Proverite proizvođača i vrstu štampača (ako ga imate)?
Ako ste do sada radili pod Windows-om 95/98, gotovo sve informacije o sistemu možete pronaći u Control Panel-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.