U trendu

Proglašeni pobednici prvog Balkathona – 'Naoružajmo se pameću za budućnost'

Prvo regionalno takmičenje Balkathon na Zapadnom Balkanu završeno je danas proglašenjem pobednika putem interneta, u kategorijama pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i plaćanja putem interneta, koji su nagradjeni sa po 10.000 evra kako bi svoje ideje dodatno razradili s krajnjim ciljem njihove praktične primene.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je da prvo onlajn takmičenje pod nazivom Balkathon – „Naoružajmo se pameću za budućnost“ nije samo regionalni odgovor na pandemiju, već i predvodnik novog mentaliteta za digitalni svet koji se stalno menja.

„Uspeh inovacije počinje od opredeljenosti da inovacija postane prioritet i da se bezrezervno uloži u tu ambiciju. Ali i od smelosti, od spremnosti da se iskoriste i one mogućnosti koje se čine izvan domašaja. I to je upravo ono što su nam ovi mladi ljudi danas pokazali. Hvala vam što ste učestvovali i izneli nove ideje. Za nas je ovo samo početak, nešto što razbija rutinu uobičajenog rada, a što planiramo nastaviti i u budućnosti“, rekla je Bregu na ceremoniji dodele nagrada.

Ona je navela da je na konkurs stiglo 88 prijava iz celog regiona, sve ujedinjene u želji da se ponudi vreme, talenat i ideja, kako bi se pomoglo u pronalaženju rešenja za krizu izazvanu virusom korona.
„Naša prvobitna ideja bila je da se pomogne regionu da se oporavi od strašnih posledica pandemije, pre svega u sektorima koji se se pokazali nedovoljno otpornim ili pripremljenim za blokade sa kojima se suočavamo, a to su turizam, digitalno učenje i trgovina putem interneta. Medjutim, takmičenje je pokazalo potencijal da se razvije i preraste prvobitnu ideju, ne samo kao odgovor na ovu dosada nezabeleženu situaciju, već da promeni naš pristup stvarima – da bude predvodnik novog mentaliteta koji je preko potreban u svetu koji se neprestano menja“, navela je Bregu.

U okviru nagradjenih projekata iznesene su nove ideje kako na efikasan i siguran način pristupiti turizmu, učenju i finanasijskim transakcijama na internetu.

Miron Lukač je u ime tima Portal World iz Bosne i Hercegovine ponudio rešenje u oblasti pametnog turizma. Radi se o rešenju za proširenu stvarnost koje svojim korisnicima omogućava da dožive lokalitet koji posećuju putem sadržaja koji se preklapa sa njihovom okolinom.

Pobednik u kategoriji platforme za digitalno učenje, Albana Mucaj je u ime tima Kallz Training Center iz Albanije predstavila ideju za aplikaciju koja povezuje učenike i učitelje, odnosno nastavnike iz različitih zemalja koji su zaljubljenici u tehnologiju i strane jezike.

Dritan Mollanji je u ime tima Symmetric iz Albanije predstavio rešenje za plaćanja na internetu, OpenPay, čiji je cilj da se zaobidju kartice i da se prodavci i banke direktno povežu u okviru jedinstvene platforme.

Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Kalavera, koja je zajedno sa generalnom sekretarkom Bregu dodelila nagrade, čestitala je pobednicima i prenela podršku Evropske unije Balkathonu i Savetu za regionalnu saradnju za organizaciju dogadjaja.

„Svi takmičari su pokazali izvanrednu količinu talenta, što je obećavajući znak da Zapadni Balkan ima mnogo toga da ponudi u domenu digitalne transformacije kao ključnog stuba ekonomskog oporavka. Inspirativno je videti izgradjene elemente pametnog rasta regiona, naročito u okolnostima virusa Kovid-19“.

Takmičenje Balkathon počelo je 1. jula 2020. godine i tokom perioda registracije pristiglo je osamdeset osam prijava.

Grupa stručnjaka iz datih oblasti iz svih delova regiona odabrala je devet finalista, po tri iz svake kategorije koji su danas imali priliku da svoje ideje predstave članovima stručnog žirija, na osnovu čega je žiri glasao i odabrao tri pobednika Balkathona 2020.

Cilj prvog izdanja Balkathona, koji je organizovao Savet za regionalnu saradnju, a podržala Evropska unija, je da postane godišnje, regionalno konkurentno takmičenje na kome će se okupljati inovativni talenti sa Zapadnog Balkana i smišljati nove ideje i rešenja za digitalno doba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.