Proizvođači displeja sa tečnim kristalima hoće da zaštite životnu sredinu

Predstavnici najvećih svetskih proizvođača displeja; sa tečnim kristalima (LCD) postigli su, na sastanku održanom u Tokiju, dogovor da ubuduće ojačaju razmenu podataka koji su u vezi sa uticajem ovih displeja na životnu sredinu.

Ovaj sastanak je, prema rečima Tamočua Harade, predstavnika za medije Japanskog udruženja za elektroniku i informacione tehnologije (JEITA, Japan Electronics and Information Technology Association), koje je bilo domaćin skupa, održan pod pokroviteljstvom Odbora za saradnju svetske industrije displeja sa tečnim kristalima (World LCD Industry Cooperation Committee), nedavno obrazovane organizacije koja je svoj osnivački sastanak održala 3. jula u Tokiju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija Hitachi, NEC, Sharp, Samsung Electronics, Toshiba, Acer Unipac Optoelectronics i LG Philips LCD, koje, zajedno uzevši, pokrivaju 90% svetskog tržišta LCD panela. Oni su se složili da se uspostavi poseban “komunikacioni kanal” preko kojeg bi ove kompanije razmenjivale podatke koji se tiču uticaja njihovih tehnologija na životnu sredinu, a sa ciljem da se ti podaci ugrade u koncepte novih, naprednijih LCD tehnologija.

Poseban naglasak je, naravno, stavljen na razmenu informacija o dvama najrizičnijim i po okolinu najštetnijim aspektima proizvodnje i korišćenja displeja na bazi tečnih kristala: o odlaganju isluženih LCD panela i o smanjivanju emisije štetnog perfluorugljenika u procesu proizvodnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.