Projekat SETI: Ima li života u svemiru? (II deo)

Teleskop u koji institut SETI ulaže 26 miliona dolara, a koji je pomenut u prvom delu ovog teksta, nosi naziv Allen Telescope Array (na slici) i predstavlja inovaciju na polju radio-teleskopa: sistem antena omogućuje usmeravanje, odnosno primanje signala iz željenog pravca. Na ovaj način se umanjuju „smetnje“, odnosno beleženje radijskih talasa zemaljskog porekla, kao i pojave „odbijanja“ i interferencije signala.

Teleskop je nazvan po Polu Alenu (Paul Allen), suosnivaču Microsoft-a, i glavnom donatoru novog projekta. U naredne tri godine, on će Institutu pokloniti 11,5 miliona dolara. Ostatak sume (ukupna cena teleskopa je 26 miliona dolara) će biti sakupljen kroz privatne donacije.

Projekat je od izuzetne važnosti za SETI, s obzirom na to da će biti korišćen samo u svrhe potrage za vanzemaljskim oblicima života, a Institut neće morati da se „dovija“ iznajmljujući radio-teleskope, koji nemaju previše slobodnog vremena, jer su angažovani na drugim istraživanjima. Prvi prototip teleskopa je već u fazi izrade, a biće testiran tokom jeseni 2001. godine, na lokaciji Hat Creek opservatorije u Kaliforniji.

Pored ove, u okviru SETI projekta se pojavljujejoš jedna nova inicijativa: mnogi su naučnici skloniji ideji da će vanzemaljski oblici života verovatnije komunicirati pomoću lasera. Ovakva ideja postoji već dugo, ali tehnologija za registrovanja veoma kratkih i veoma intenzivnih bljeskova svetlosti nije bila razvijena. Najnovija istraživanja, pogotovo ona koja su sprovođena na Univerzitetu Harvard, najzad su omogućila da bude otvoreno novo poglavlje u potrazi – Optical SETI.

Laserska poruka poslata sa Zemlje će mnogo brže i mnogo dalje putovati kroz svemir, a naučnici tvrde i da će biti mnogo „čitljivija“. Laserski impuls koji traje samo milioniti deo sekunde bi mogao da bude mnogo jači od svetlosti zvezde u sistemu iz koga je poslat. U svrhe slanja i primanja ovakvih signala, SETI već sarađuje sa kalifornijskom opservatorijom Lick.

Optical SETI projekat podrazumeva i upotrebu posebnih kamera, koje mogu da registruju svetlosni signal koji traje manje od milijarditog dela sekunde, a sam laser na teleskopu može da proizvede svetlost 5.000 puta jaču od svetlosti Sunca.

Srodne teme:

 • Screensaver-i u službi nauke
 • Da li život na Zemlji vodi poreklo iz svemira? (novembar 2000.)
 • Živa i posle 250 miliona godina (novembar 2000.)
 • Mikroorganizmi vanzemaljskog porekla? (decembar 2000.)
 • Jesmo li sami u našoj galaksiji? (maj 2001.)

  Korisni linkovi:

 • SETI Homepage
 • SETI Screensaver
 • Optical SETI
 • Allen Telescope Array
 • Lick Observatory

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.