U trendu

Proteini koji stvaraju život pronađeni u kosmosu

Sa Univerziteta Vašington u Sijetlu stiže jedna nesvakidašnja i pomalo senzacionalna vest: u uzorcima koje je robotski svemirski brod Stardust prikupio iz repa komete Wild 2 i dostavio ih na Zemlju otkriven je glicin. Razlog za nesvakidašnje uzbuđenje u naučnim krugovima leži u tome što je to proteinska aminokiselina čiji proteinski lanci čine osnovu živog sveta, a uzorak ne potiče sa Zemlje.
Ta najjednostavnija kockica mozaika života na Zemlji učestvuje u gradnji složenih organskih struktura, kao što je kolagen. Glicin je i glavni neuroprenosnik mozga i kičmene moždine. Glicin je jedna od 20 aminokiselina od kojih se, u milionima kombinacija, grade proteini od kojih je sazdan sav poznati živi svet. Nikad ništa toliko blizu životu još nije otkriveno u nekom uzorku iz svemira, bilo da je poreklom meteorit ili materijal donet svemirskom letelicom.
"Naše otkriće daje osnovu teoriji da su sastojke života na Zemlju doneli meteoriti i komete", izjavila je na predstavljanju ovog otkrića glavni astrobiolog dr Džejmi Elsila (Jamie Elsila), koja proučava uzorke iz jezgra ove komete. Svemirski brod je 2. januara 2004. uplovio u rep komete i počeo da se približava njegovom jezgru. Otvorio je hvataljku od aerogela, sunđerastog, ali čvrstog materijala kojeg 99 odsto čini šupljina, i u njegovu rešetku nežno ulovio mnoštvo uzoraka čestica i gasova.
"Gasovi su, u stvari, prošli kroz metu od aerogela i zaglavili su se među aluminijumskim listićima. Dve godine smo samo proučavali kako da ulovljene gasove ne izgubimo i kako da izgradimo instrumente za njihovu verodostojnu analizu", kaže dr Džejmi Elsila. U kapsuli koja je na Zemlju donela uzorke ulovljene Stardust-om, u preliminarnim analizama, koje su izvršene u laboratorijima Godarovog centra, otkrili su glicin, ali su pretpostavili da je zemaljskog porekla. "Izotopskom analizom smo dokazali da taj glicin potiče iz svemira. Za razliku od ugljenika 12, najčešćeg na Zemlji, u glicinu iz komete prevladavaju atomi ugljenika 13, kakvi prevladavaju u svemiru", dodala je dr Džejmi Elsila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.