U trendu

Rad Nuklearne elektrane Krško se preventivno zaustavlja zbog curenja unutar postrojenja

Rad Nuklearne elektrane Krško biće zaustavljen iz predostrožnosti zbog curenja u zaštitnoj komori unutar postrojenja, javili su večeras slovenački mediji.

Jedina slovenačka nuklearna elektrana saopštila je da je „otkriveno curenje u primarnom sistemu zaštite“ i da je zaustavljanje rada bilo neophodno da bi bio utvrđen izvor curenja i preduzete mere za sanaciju tog problema.

Elektrana je navela da će operativni tim večeras oko 23.00 započeti kontrolisano smanjivanje snage reaktora koje će se odvijati postepeno. Nije poznato koliko će trajati smanjivanje snage do samog gašenja reaktora.

Navodi se i da curenje „nema uticaja na zaposlene, stanovništvo i životnu sredinu“ i da je „ispod vrednosti koja je tehničkim specifikacijama postavljena kao granica“.

Rad Nuklearne elektrane Krško, koja se nalazi oko 100 kilometara istočno od Ljubljane i blizu granice s Hrvatskom, poslednji put je preventivno obustavljen 2020. godine, zbog jakog zemljotresa u Hrvatskoj.

Izgrađen u doba Jugoslavije i u upotrebi od 1983. godine, jedinstveni reaktor tipa „Vestinghaus“ u Krškom pokriva 20 odsto potreba Slovenije za električnom energijom i oko 15 odsto potreba Hrvatske. Centralom upravljaju te dve države.

Iako je bilo planirano da elektrana prestane sa radom ove godine, dve države su se dogovorile da produže njen životni vek za 30 godina i sada razmatraju izgradnju drugog reaktora, uprkos zabrinutosti zbog starosti prvog i seizmičkih rizika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar