Rambus namerava da njegovi memorijski čipovi premaše 1GHz

Kompanija Rambus je nedavno predstavila obnovljeni plan razvoja svojih dinamičkih memorija sa neposrednim pristupom (Rambus Dynamic Random Access Memory, RDRAM) i saopštila da će njihov radni takt povećati sa sadašnjih 800 MHz na 1 GHz i više.

Tako su u Rambus-ovom proizvodnom planu predstavljeni čip PC1066 koji radi na učestanosti nešto većoj od 1 GHz (u slučaju memorijskih čipova, radi se o brzini kojom memorija komunicira sa ostatkom računarskog sistema) i čip PC1200, koji radi na 1,2 GHz. Oba najavljena modela su znatno brža od aktuelnih čipova PC800 koji rade na 800 MHz.

Novi memorijski čipovi bi trebalo da se pojave 2002. i 2005. godine, poštujući redosled.

Rambus razmišlja i o bržim 32-bitnim i 64-bitnim linijskim memorijskim modulima (Rambus In-line Memory Module, RIMM), koji će do 2005. obezbeđivati prenos podataka brzinom od 9,6 GB/s. Ovi moduli koji imaju oblik kartica na kojima su montirani memorijski čipovi, trenutno nude brzinu prenosa od 1,6 GB/s.

Rambus očekuje da će primena čipova PC1066 i PC1200 biti moguća u širokom spektru računarskih sistema, od stonih računara do servera i radnih stanica niže klase.

Na tržištu vezanom za Pentium 4 RDRAM čipovi su donedavno bili jedina opcija, ali su se na njemu nedavno pojavile i sinhrone dinamičke memorije (SDRAM), kao i dinamičke memorije dvostruke brzine (Double Data Rate, DDR). Intel je nedavno predstavio prvu verziju svog sistemskog skupa čipova 845 za Pentium 4 sa podrškom za SDRAM čipove, dok će sledeća verzija, predviđena za prvo tromesečje iduće godine, podržavati i DDR.

Ovaj Intel-ov potez široko će otvoriti vrata i za druge tipove memorijskih čipova na sistemima zasnovanim na procesoru Pentium 4. Premda je RDRAM memorija mnogo brža od SDRAM, ta razlika nije toliko izražena u poređenju sa DDR memorijama koje su, međutim, daleko jeftinije.

Potražnja za DDR čipovima je trenutno manja od potražnje za RDRAM tipom memorije, ali će se to, najverovatnije, promeniti čim Intel ostvari svoje planove i, početkom sledeće godine, dâ veći zamah ugrađivanju DDR čipova u stone računaru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.