U trendu

Ruska astronautkinja opisala putovanje u svemir kao veličanstveno

Jedini aktivni ruski kosmonaut Ana Kikina opisala je danas „veličanstvenu atmosferu“ tokom svog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru misije američke kompanije SpejsEks (SpaceX).

Kikina je peta Ruskinja profesionalni kosmonaut koja je otišla u svemir i prva kosmonautkinja iz svoje zemlje koja je letela sa SpejsEks-om.

Ruskinja se vratila na Zemlju 12. marta sa Japancem Koiči Vakatom i Amerikancima Nikol Man (Nicole Mann) i Džošom Kasadom (Josh Cassada), posle pet meseci boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„Stvarno mi se dopao ovaj let… Sve je bilo udobno“, rekla je Kikina (38) inženjer po struci, tokom onlajn konferencije za novinare.

Prema njenim rečima, postojala je podrška između astronauta kao i dobar smisao za humor.

„Bila je divna atmosfera“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, svaki član posade imao je volju i želju da uspostavi najbolju moguću komunikaciju.

Po povratku na Zemlju, Ana Kikina je prvu fazu rehabilitacije provela u u Hjustonu gde se nalazi centar američke svemirske agencije NASA, a zatim je prošla opsežne lekarske preglede u Rusiji.

Međunarodna svemirska stanica je postala jedna od poslednjih oblasti u kojima Vašington i Moskva nastavljaju da rade zajedno od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.