U trendu

Samsung C6112

Ne postoji korisnik sa dva mobilna telefonska broja koji nije barem jednom poželeo da ima telefon sa dve SIM kartice i da se tako reši brige oko nošenja, punjenja, ažuriranja i, uopšteno, istovremenog korišćenja dva mobilna telefona. Ako je i pokušao da sebi ispuni tu želju, izbor mu je (barem u legalnim prodajnim kanalima) bio izuzetno sužen. Uz to je mnogim korisnicima bio odbojan predviđeni, često trapav, način simultanog korišćenja dveju kartica. Srećom, izgleda da se situacija polako menja nabolje. Dokaz tome je i Samsungov (Samsung) model C6112.
Procedura je ovde veoma jednostavna: kartice postavite na predviđena mesta i po uključivanju telefona u vrlo jednostavnoj i kratkoj konfiguraciji date im imena po vlastitoj želji pa, radi još jasnijeg razlikovanja, svakoj pridružite jednu od ponuđenih ikonica. U svakom trenutku u gornjem levom uglu ekrana vidite koja je kartica trenutno aktivna, kao i jačinu signala pripadajuće mreže. Logično, sve vaše radnje (pozivanje, slanje poruka, itd.) odvijaju se na račun trenutno aktivne kartice. Pojedinu karticu možete postaviti kao glavnu uz pomoć softvera, ali i (što je izuzetno praktično) jednim pritiskom na taster na levom boku telefona.
Dobro je i to što možete postaviti različite pozadine za kartice, pa ne morate da se trudite da pročitate sitna slova u uglu ekrana, već letimičnim pogledom na njega znate koja je kartica trenutno aktivna. Doduše, kad vas neko zove, na ekranu se neće pojaviti pozadina pridružena pozvanom broju, ali će se pojaviti ikonica i naziv koji ste tom broju dali, tako da nesporazuma ne bi smelo da bude. Iste ikonice nalaze se uz svaku poruku u Inbox-u, kao što je svaki poziv u popisu poziva a unos u adresaru.
Ipak, ni ovde nije sve tako idealno. Ovaj telefon bi mogao da ima i još neku dodatnu funkciju. Eto, bilo bi lepo da svaki broj može da ima svoj profil kako biste, recimo, posle radnog vremena službeni broj telefona stavili u nečujan način rada. Ali, pre nego što naljutimo poslodavce koji su svojim zaposlenima dodelili telefon, bolje da prestanemo s pustim željama i zanovetanjem.
Pošto je osnovni razlog postojanja ovog telefona istovremena upotreba dve SIM kartice i pošto je to veoma retka vrlina u svetu mobilnih telefona, od ostalih mogućnosti ovog modela ne možete očekivati previše. Generalno, Samsung C6112 je low-end telefon, bez podrške za 3G mreže, s minijaturnom količinom memorije i zanemarljivom kamerom. Ipak, tu su slot za memorijsku karticu, muzički plejer i radio sa RDS-om i mogućnošću snimanja programa.
Solidno napravljeno kućište neće vas oboriti s nogu svojom lepotom, ali će biti prihvatljivo većini korisnika oba pola. Ipak, najveća zamerka ide na ekran loše vidljivosti i s naglašenim probijanjem pozadinskog osvetljenja, možda i zato što nas je Samsung ipak razmazio odličnim ekranima na svojim mobilnim telefonima, pa od njega očekujemo više čak i u low-end segmentu. Međutim, svi ti i još mnogi drugi mogući prigovori biće nebitni ciljnoj grupi korisnika, jer Samsung C6112 odlično obavlja svoju osnovnu funkciju, koju nemaju čak ni najpametniji telefoni na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.