U trendu

Samsung-ovi savitljivi ekrani

Nekoliko kompanija koje rade na razvoju savitljivih ekrana (Philips, Toshiba, Epson i druge) već je prikazalo prototipove svojih proizvoda, kao i prototipove prvih uređaja realizovanih s njima. Ovim kompanijama pridružuje se i južnokorejska kompanija Samsung, koja je, u saradnji sa takođe južnokorejskom kompanijom SoftPixel, razvila savitljivi LCD ekran i prikazala ga javnosti 11. januara ove godine. U finansiranju razvoja delimično je učestvovalo i Ministarstvo trgovine, industrije i energije Južne Koreje.

Prikazani prototip savitljivog LCD ekrana ima dijagonalu od pet inča, mada predstavnici kompanije ističu da se po potrebi mogu realizovati i ekrani većih i manjih dimenzija od toga. Za razliku od klasičnih LCD ekrana, koji se izrađuju na staklenoj podlozi, u slučaju savitljivih ekrana koristi se plastična podloga. To je vrlo fina i tanka plastična materija koja se lako savija i oblikuje. Na nju se nanosi aktivan sloj korišćenjem TFT LCD tehnologije sa amorfnim silicijumom.

Pored savitljivosti, prednost ovih ekrana u odnosu na klasične LCD ekrane je u znatno manjoj masi. Oni će verovatno imati masu koja odgovara jednoj trećini mase staklenih LCD ekrana istih dimenzija, na primer, prototip savitljivog ekrana dijagonale pet inča ima masu od samo 22 grama. Po najavi proizvođača, ovi ekrani odlikovaće se svetlijom slikom od klasičnih LCD ekrana, a trenutno su realizovani (na prikazanom prototipu) sa rezolucijom od 400 x 300 piksela.

Samsung-ovi savitljivi ekrani namenjeni su pre svega mobilnim uređajima kao što su prenosivi računari, zatim specijalnim naočarima, kacigama i sličnim uređajima popularnim među korisnicima video-igara i drugih savremenih vizuelnih tehnologija. S obzirom na korišćenje plastike kao podloge, očekuje se da će oni biti jeftiniji a znatno praktičniji od klasičnih LCD ekrana, koji se danas masovno koriste za izradu ekrana svih dimenzija. Po planovima kompanije Samsung, proizvodi sa ovim ekranom trebalo bi da se pojave na tržištu do 2007. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.