Satelitski TV program na mobilnom telefonu

Korisnicima mobilnih telefona u Japanu i Južnoj Koreji u 2004. godini biće ponuđena još jedna nova mogućnost. To je prijem satelitskog TV programa na mobilnom telefonu, a ponudiće je poznata kompanija iz Južne Koreje – Samsung. Prototip telefona još uvek nije realizovan (u razvojnoj je fazi), ali se već aktivno radi na onom mnogo složenijem i skupljem zadatku neophodnom za ostvarenje te usluge (lansiranje satelita i emitovanje satelitskog programa).

Usluge emitovanja preuzeće Mobile Broadcasting u Japanu i TU Media u Južnoj Koreji, što će se obavljati pomoću satelita lansiranih tokom ove godine. Prvi od njih, MBsat, već je lansiran 12. marta pomoću rakete Atlas, tako da se sada uveliko radi na planiranju probnog perioda emitovanja i prijema signala. Testiranje je planirano za april, dok će se (ukoliko sve bude u redu) usluge komercijalizovati u julu ove godine.

Zanimljivo je da će se emitovanje vršiti na niskim frekvencijama, znatno nižim od frekvencija dosad korišćenih konvencionalnih satelitskih usluga. Koristiće se frekvencija od 2,6 GHz, što je vrlo blisko frekvenciji koju koristi mobilna telefonija 3G standarda (2,1 GHz). Niža frekvencija odabrana je kao znatno pogodnija za primenu u mobilnim uređajima pošto u tom slučaju nije potrebno koristiti satelitsku antenu. Slanje signala i održavanje njihovog nivoa snage i kvaliteta obavljaće se pomoću mreže repetitora. Na taj način planira se ponuda od 70 različitih audio i video kanala u Japanu, dok ih je u Koreji planirano 40.

Mobilni telefoni sa prijemom satelitskog TV programa bazirani su na novom čipu kompanije Samsung prikazanom otprilike u isto vreme. Čip sadrži ARM procesor, ima mogućnost kodiranja satelitskog programa i tarifiranja usluga po pay-per-view principu. Više detalja o samom mobilnom uređaju (mobilni telefon sa satelitskim TV prijemnikom) biće objavljeno nakon isteka probnog perioda pružanja ove usluge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.