Scotland Yard uhapsio osumnjičenog za izradu crva W32-Leave

Britanski državljanin star 24 godine, uhapšen je zbog osnovane sumnje da je autor računarskog virusa-crva W32-Leave. Ovo je saopštioScotland Yard, navodeći da je neimenovani muškarac uhapšen na osnovu odredbi britanskog zakona o zloupotrebi računara (Computer Misuse Act) iz 1990. godine. Hapšenje je rezultat zajedničke istrage i akcije koju su sproveli američki Savezni istražni biro (Federal Bureau of Investigation, FBI) i njegov britanski pandan Scotland Yard.

Predstavnica Scotland Yard-a nije bila raspoložena za preopširne komentare i samo je rekla: “U ovom trenutku nismo u mogućnosti da damo više informacija jer smo ga samo uhapsili, a potom odmah pustili dok ne dobijemo odgovarajuće papire. On se mora vratiti u londonsku policijsku stanicu radi daljeg ispitivanja ili podizanja sudske tužbe”. Prema britanskim zakonima, objavljivanje imena osumnjičenog u ovakvim slučajevima nije dozvoljeno, ali je predstavnica Yard-a potvrdila da se radi o čoveku za koga se veruje da je napisao pomenutog crva.

Crv W32-Leave, čiju je pojavu, kroz javno saopštenje, u junuregistrovao i američki Centar za zaštitu nacionalne infrastrukture (National Infrastructure Protection Center,NIPC), koji funkcioniše pod okriljemFBI-ja, omogućuje hakerima da uzurpiraju računar žrtve i manipulišu njenim podacima, uključujući i presnimavanje, preimenovanje i brisanje fajlova, ali i korišćenje računara za provale na druge sisteme ili napade izazivanjem odbijanja usluge. Crv, međutim, napada samo računare koji su prethodno već bili zaraženi virusom SubSeven, koji potpada u nižu kategoriju trojanskih konja. Crv i trojanski konj rade u sadejstvu kako bi potpuno preuzeli kontrolu nad računarom žrtve.

Prema oceni kompanija za proizvodnju antivirusnog softvera, ne radi se o preterano opasnom crvu. Njihovi predstavnici kažu da crv nije bio naročito infektivan, tj. da je zabeleženo srazmerno malo slučajeva zaraze izazvanih njime. Osim toga, crv se ne smatra destruktivnim pošto zaražene sisteme ne oštećuje neposredno, već otvara “zadnja vrata” za hakere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.