Slabija prodaja “iPhone-a” umanjila kvartalnu dobit Epla

Foto: Kropekk_pl/Pixabay.com

Kvartalni profit američkog elektronskog giganta Epla (Apple) pao je zbog sunovrata prodaje “ajfona”, ali su dobici u sektoru usluga pružili izvesnu nadu kompaniji u njenim nastojanjima da smanji zavisnost od proizvodnje smartfona.

U fiskalnom kvartalu završenom 24. septembra, dobit Epla je smanjena za 19 odsto, na devet milijardi dolara, dok su prihodi pali za devet odsto, na 46,9 milijardi dolara sa 51,5 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

Takvi rezultati se uglavnom poklapaju sa tržišnim prognozama i pokazuju da je prodaja “ajfona”, od kog Epl ostvaruje najveće prihode, pala za pet odsto na godišnjem nivou, na 45,5 miliona jedinica.

Generalni direktor kompanije Tim Kuk pozdravio je “ovako snažne rezultate” iz ovog kvartala, dodajući da je oduševljen “reakcijom potrošača na “ajfon 7”, “ajfon 7 plus” i “epl voč series 2″, kao i neverovatnim zamajcem u sektoru usluga, gde su prihodi porasli za 24 odsto, na novi istorijski rekord”, navodi se u njegovom saopštenju.

Najveća svetska kompanija po tržišnoj vrednosti zaključila je fiskalnu godinu, završenu 24. septembra, sa neto profitom od 45,7 milijardi dolara, i prihodima od 215,6 milijardi dolara, što su lošiji rezultati u odnosu na raniju fiskalnu godinu.

Posle objavljivanja poslovnih rezultata, akcije Epla su pale za 2,7 odsto.

(Tanjug)

Ostavite komentar