Snimanje muzike sa Internet radio-stanica

Do sada je Internet radio-stanicama nedostajala jedna zgodna mogućnost – snimanje radio-programa. Stanice su mogle da se slušaju, ali emisije ili muzika sa njih nisu mogle da budu snimane, kao u slučaju „klasičnih“ radio-prijemnika. Ali, i na ovom polju se situacija menja, a sve zahvaljujući servisu RadioActive.com.

Na pomenutoj adresi će 12. marta biti moguće download-ovati aplikaciju koja služi za povezivanje na ovaj servis, koji po prvi put omogućuje snimanje pesama sa Internet radio-stanica. U samom startu, to će biti omogućeno za 1.500 stanica, a taj broj će se vremenom i povećavati. Postupak će biti jednostavan: ukucate ime izvođača ili pesme koju tražite, a servis identifikuje stanicu sa koje možete da čujete željenu kompoziciju i po želji je i snimite na svoj hard-disk.

Muzički fajlovi će biti kodirani, tako da ih je moguće koristiti samo na kompjuteru na čijem se hard-disku nalaze, odnosno neće biti moguće preneti ih na drugi računar ili ih podeliti sa korisnicima servisa kao što su Napster ili Gnutella. Tvorci RadioActive servisa su, očigledno, imali na umu moguće probleme sa muzičkom industrijom u vidu tužbi zbog kršenja autorskih prava.

Na ovaj način, RadioActive se zaštitio mogućih problema sa muzičkim izdavačima, a još jedna činjenica koja olakšava legalno funkcionisanje je ta da je ovaj servis lako kontrolisati i, eventualno, sprečiti pristup muzičkim materijalima koji su problematični na bilo koji način. Ipak, pojava ovakvog načina dobavljanja muzike će pokrenuti jedno novo, zasad nedefinisano pitanje: da li stanice na web-u krše autorska prava? Naime, ni jedan zakon ne reguliše ovu oblast u smislu izdavanja licenci za emitovanje onima koji pokreću i održavaju Internet radio-stanice.

I za kraj jedna dobra i jedna loša vest. Dobra: na samom početku će RadioActive servis biti besplatan. Loša: posle izvesnog vremena vlasnici servisa će uvesti sistem plaćanja pretplate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.