Solarni avion sutra završava put oko sveta

Solarni avion Solar impuls 2 približava se Abu Dabiju, gde sutra u zoru završava put oko sveta bez kapljice goriva, što će biti prvi put da je ovakav poduhvat ostvaren.

Pilot Bertran Pikar (Bertrand Piccard), Švajcarac, trebalo bi ukoliko ne bude nepredvidjenih okolnosti, da prizemlji avion sutra u zoru na aerodrom Al-Baten blizu glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, odakle je krenuo 9. Marta 2015. godine na pustolovinu od 42.000 kilometara bez kapljice goriva.

Avion stiže iz Kaira gde je više od sedmice čekao povoljne klimatske uslove.

Pikar (58 godina) i 63-godišnji sunarodnik Andre Boršberg (Borschberg), koji su se smenjivali u avionu, predstaviće svoje iskustvo kao način da promovišu korišćenje obnovljivih energija na konferenciji za novinare koju organizuju zvaničnici Masdara, ekološkog grada koji se gradi u naftnom emiratu Abu Dabi, koji je i jedan od finansijera projekta.

Solar impuls 2, težak 1,5 tona, a veliki kao avion boing 747, leteo je na prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju uz pomoć 17.000 fotovoltaičnih ćelija na krilima.

“Pokrenuo sam projekat @solarimpulse 2003. godine kako bih preneo poruku da se čistim energijama može ostvariti nemoguće”, naveo je Pikar na društvenoj mreži Tviter.

Obletanje oko sveta na najviše 8.500 metara visine trajalo je više od godinu dana i četiri meseca, a bilo je predviđeno da put traje pet meseci, od čega 25 dana leta.

Nakon Abu Dabija, sletao je u Omanu, Indiji, Birminiji, Kini, Japanu, a na Havajima je nepredvidjeno ostao nekoliko meseci iz tehničkih razloga, pre preletanja Severne Amerike, nakon čega je preleteo Atlantik, sleteo u Sevilju i 13. jula otišao u Kairo.

Betran Pikar je prvi put put prešao Atlantik (6.765 kilometara), dok je Andre Boršberg ušao u legendu etapom iznad Pacifika, odnosno 8.924 kilometra za malo manje od pet dana i pet noći (od 28. juna do 3. jula 2015. godine), što je najduži samostalni let ikada ostvaren,

Dva Švajcarca smenjivala u pilotskoj kabini, kokpitu, od 3,8 kvadratnih metara bez klime i grejanja, a imali su maske za kiseonik za disanje i toalet.

Kabina je obložena izolacionom penom kako bi ublažila ekstremne temperature tokom leta, od minus 40 do plus 40 stepeni Celzijusa. 

Zbog ovakvih uslova Andre Boršberg je rekao da je ljudski izazov bio veći od tehničkog.

“Dremali smo po 20 minuta. Radili vežbe u kabini, po pola sata ujutru i popodne, inače nakon nekoliko dana ne bismo mogli da pokrećemo ruke i noge”, objasnio je Pikar novinarima u Kairu pre polaska za Abu Dabi.

“Veoma skoro biće putnika u avionima na struju koji će se puniti na tlu”, smatra Pikar, koji smatra da će za putnike na solarnim avionima biti potrebno malo više čekanja.

(Beta)

Ostavite komentar