U trendu

Sony Ericsson G705

Dizajn mobilnog telefona Sony Ericsson G705 je dopadljiv, moderan, čak i zanimljiv, ali utisak donekle kvari poklopac baterije, koji je napravljen od plastike slabijeg kvaliteta nego ostali delovi ovog telefona. Taj poklopac, koji inače ima inovativan način zatvaranja, ipak izgleda vrlo neuverljivo, pa je glavni razlog povremenog "škripanja" telefona.
Dizajn je dopadljiv i u skoro svemu će vam se svideti, ali stara boljka, izostanak posebnog poklopca za kameru, opet će dovesti do toga da inovacije i dizajn ponekad ne idu jedno s drugim. Kamera ima 3,2 megapiksela, a i kvalitet slika koje snima je veoma zadovoljavajući, dovoljan i za poslovne potrebe. Softver kamere ima sve osnovno što je potrebno, a dobar je dodatak to što podržava i geotagiranje, to jest čuvanje informacije o lokaciji na kojoj je slika napravljena. Ugrađeni GPS prijemnik je Assisted GPS, što znači da će se bolje snaći ako ste telefonom spojeni na Internet, ali funkciju će obaviti i bez te veze, mada znatno sporije.
Tasteri na modelu Sony Ericsson G705 su dobri i dovoljno veliki. Spoljašnji s dovoljno velikim hodom, a unutrašnji s nešto manjim, što je uslovljeno "flet" dizajnom, ali još uvek dovoljno prijatni za brzo i precizno pisanje poruka. Kod ovog proizvođača mobilnih telefona stalno napominjemo jednu lošu stvar koja se ne menja koliko god telefon u ostalim segmentima bio dobar: tasteri sa strane su premali, previše tvrdi i neujednačenog hoda, što za rezultat ima "neprirodne" pokrete pri njihovom korišćenju.
Pohvaljujemo ugrađeni softver, ali da bismo ovaj telefon mogli da svrstamo u srednji deo poslovne klase, nedostaju mu programi za pregled dokumenata (Adobe, Word, Excel itd.). Poslovne funkcije dobro su podržane u organizatoru i odličnom imeniku, što je i minimum za poslovni telefon. Telefon je brz u svim funkcijama, a posebnu pohvalu zaslužuje ugrađeni veb-brauzer, zasnovan na NetFront-u. Pretraživač je brz i u sprezi s ugrađenim WLAN-om i HSUPA brzinom od 7,2 Mb/s učitavanje stranica ide brzo i glatko. Šteta što je ekran relativno skromnih dimenzija (2,4 inča dijagonale), što onemogućuje prijatnije surfovanje, ali u sprezi s prethodno pomenutim prednostima, brzinom i glatkim izvođenjem, vrlo je upotrebljiv za kratkotrajno korišćenje, dok na duge staze zamara.
Još jedna loša strana ovog inače vrlo solidnog uređaja je izrazito loš smeštaj slota za memorijsku karticu, koji se nalazi na mestu do kojeg se može doći samo ako izvadimo bateriju, što je vrlo nepraktično rešenje. Ima se utisak da se uz samo malo više razmišljanja prilikom izrade telefona ovo moglo znatno bolje uraditi. Bateriju, već uobičajeno za Sony Ericsson telefone – pohvaljujemo. Jedini veći potrošač je GPS, koji celu bateriju može da isprazni za manje od jednog dana, dok je ni celodnevno korišćenje WLAN-a neće tako brzo isprazniti. Iako je opremljen nekim dodacima koji mogu biti zanimljivi poslovnim korisnicima, osim za osnovne poslovne namene Sony Ericsson G705 neće biti zadovoljavajuće rešenje. Međutim, pošto je za naprednije uređaje potrebno izdvojiti i znatno više novca, ovaj telefon postaje izuzetno zanimljiv izbor za sve kojima je potreban telefon ove klase.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar