Specijalne memorijske kartice za mobilne telefone

Kompanija Samsung napravila je memorijske kartice malog formata namenjene specijalno mobilnim telefonima. To je sasvim razumljivo jer se mobilnim telefonima, iako su sve manjih dimenzija, neprekidno dodaju nove funkcije koje zahtevaju sve veći memorijski prostor. Nova kartica pripada formatu MMC (Multimedia Memory Card). Probni primerci već su u fazi proizvodnje, dok bi masovna proizvodnja za tržište trebalo da otpočne do kraja prvog kvartala 2005. godine.

Za mobilne telefone dosad su se koristile tzv. umanjene MMC kartice RS-MMC (Reduce Size MMC). Vlasnici kompatibilnih mobilnih telefona pokazali su veliko interesovanje za taj format, tako da se kompanija Samsung odlučila na razvoj još manjeg formata. Dimenzije nove kartice su 12 x 14 x 1,1 milimetar, a po zapremini je tri puta manja od RS-MMC kartice.

Nova kartica imaće i veću brzinu upisivanja i čitanja podataka u odnosu na RS-MMC karticu. Brzina upisivanja podataka je po pravilu manja od brzine čitanja. Ona u ovom slučaju iznosi sedam megabita u sekundi, dok je kod RS-MMC kartice 2,08 megabita u sekundi (oko 3,4 puta veća). Brzina čitanja podataka iznosi deset megabita u sekundi, što je u poređenju sa RS-MMC karticom skoro pet puta brže (kod nje iznosi 2,18 megabita u sekundi).

Samsung-ova kartica novog formata prodavaće se u tri varijante sa različitim kapacitetima – 32, 64 i 128 megabajta. Na kartici od 128 megabajta može se smestiti oko 60 slika rezolucije pet megapiksela ili oko jedan sat video-zapisa rezolucije 320 x 240 piksela. Sadržaj se može upisivati i brisati. Po najavljenim specifikacijama, to se može ostvariti više od 100.000 puta.

Kartice ovako malih dimenzija specijalno namenjene mobilnim telefonima realizovale su i neke druge kompanije. SanDisk je, na primer, još početkom godine najavio svoj novi format Transflash dimenzija 11 x 15 x 1 milimetar i sa istim kapacitetima (32, 64 i 128 MV). Poznati proizvođač mobilnih telefona Motorola takođe je najavila svoje modele koji će biti kompatibilni sa tom karticom. U svakom slučaju, ma koji od proizvođača da je u pitanju, ove kartice omogućiće mobilnim telefonima i dalje smanjenje dimenzija bez opasnosti po ograničenje njihovih funkcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.