U trendu

Šta je sve zabranjeno u svemiru?

Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nije dozvoljen niz radnji koje u pitanje dovode njihovu udobnost, sigurnost i sigurnost celokupne misije.

Jedno od prvih pravila jeste ono koje se tiče seksa – nije dozvoljen ni pod kojim uslovima. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici žive u 388 kubnih metara, a ako se u obzir uzme da se broj članova kreće oko broja šest, jasno je da bi upražnjavanje seksa dovelo do komplikacija i neugodnosti.

Takođe, astronauti se smatraju državnim službenicima, tako da se od njih očekuje visoka profesionalnost i suzdržanost strasti. Ipak, najvažniji faktor zabrane jeste činjenica da ne znamo kako svemir utiče na eventualnu trudnoću.

Alkohol je još nešto što u svemiru nije dozvoljeno, ne računajući ruske kosmonaute kojima je konzumacija alkoholnih pića bila dozvoljena tokom misija ’80-ih godina prošlog veka. Jasno je da veća količina alkohola može da uzrokuje neadekvatno rukovanje skupim instrumentima, ali postoji i kulturološki pritisak na američke astronaute kojima nije dozvoljena nijedna jedina kap.

Na trećem mestu je hleb i svaka druga vrsta hrane koja se mrvi. Mrvice mogu da uzrokuju začepljenja u ventilacijskom sistemu letelice ili čak da uzrokuju kvar instrumenata. Hrana za svemir se priprema na poseban način, uključujući dodatak želatina kako bi se nered smanjio na najmanji mogući nivo.

Kada je reč o neredu, astronautima nije dozvoljeno čišćenje odeće, uključujući donji veš. Razlog je čisto tehničke prirode jer se potrošnja vode u te svrhe smatra bacanjem resursa. Astronauti provode dane, pa čak i mesece u istoj odeći, a nakon što se isprljaju šalju je sa smećem ka Zemlji, gde će izgoreti prilikom ulaska u atmosferu, prenosi klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar