U trendu

Stop zračenju sa mobilnih telefona

O štetnosti zračenja elektronskih uređaja, posebno komunikacionih uređaja sa kojima je čovek u neposrednom kontaktu, govori se već godinama. Pojavu mobilnih telefona odmah je pratila i priča o štetnosti njihovog zračenja, ali zasad nije precizirano koliko je ta opasnost realna i treba li nešto preduzeti radi zaštite. Sa pojavom takozvanih hands-free dodataka za komunikaciju mobilnim telefonom zagovornici štetnosti zračenja dobili su još jedan argument više, jer se mobilni telefon direktno povezuje provodnikom (žicom) sa slušalicom na čovekovom uhu. Logičan odgovor na ove sumnje i strahove su mnoge ideje za zaštitu od eventualnog zračenja.

Profesor Lori Čalis (Lawrie Challis), predsednik asocijacija Mobile Telecommunications i Health Research Programme, očigledno pripada zabrinutima zbog mogućih posledica tih zračenja. On ističe to da iako zasad nema konkretnih dokaza za negativno dejstvo zračenja, ne treba čekati da prođe mnogo godina korišćenja mobilnih uređaja. Može se desiti da se sumnje tada potvrde, a onda će već biti kasno. Neophodno je, prema tome, preduzeti preventivne korake zaštite, ma koliko mala bila štetnost zračenja. One ne zahtevaju neka velika ulaganja i troškove, kao ni znatne izmene u izradi mobilnih telefona i sličnih uređaja.

U slučaju hands-free uređaja za mobilne telefone profesor Čalis predložio je preventivnu zaštitu pomoću sićušnog komada magnetnog materijala (ferita). Ferit bi se ugradio u provodnik za povezivanje mobilnog telefona i hands-free uređaja. Na taj način apsorbovao bi zračenje i u potpunosti otklonio njegove moguće negativne posledice. Apsorbovao bi zračenje nastalo u okolini provodnika, koje zapravo i može predstavljati potencijalnu opasnost jer se dešava u neposrednoj okolini čovekove glave. Još bolji efekat mogao bi se ostvariti ugradnjom ferita u kućište mikrofona hands-free uređaja.

Ovakav vid zaštite od zračenja već se primenjuje u elektronskim uređajima. Komad ferita je vrlo malih dimenzija – ima prečnik do jednog centimetra. Njegovom ugradnjom težina hands-free uređaja bi se neznatno povećala, dok bi cena uređaja porasla tek za nekoliko penija. Zbog svega toga, bilo zračenje štetno ili ne, profesor Čalis zalaže se za to da njegova ugradnja postane standard u proizvodnji mobilnih telefona i dodatne opreme. Sa tim se slažu i mnogi drugi stručnjaci, mada ima i suprotnih mišljenja, koja tvrde da su mobilni uređaji potpuno bezopasni, naučno ispitani (testirani) i da funkcionišu potpuno u skladu sa svim medicinskim propisima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.