U trendu

Stručnjaci čuvaju podatke koji mogu da nanesu štetu kompanijama u kojima rade

Kompanija „Veritas” objavila je studiju slučaja pod nazivom Data Hoarders koja otkriva da čak 82 procenata IT menadžera i odgovornih IT osoba sakuplja veliku količinu digitalnih podataka koju neoraganizovano skladišti.

Ovo istraživanje sprovedeno je sa ciljem da se analiziraju navike u vezi sa skladištenjem podataka donosilaca IT odluka i kancelarijskih profesionalaca širom sveta.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 10.022 kancelarijska profesionalca širom sveta i donosioca IT odluka, sa ciljem da se stekne uvid u to kako pojedinci upravljaju podacima. Sakupljačko ponašanje prisutno je kod 73 procenta ispitanika koji skladište podatke koji bi mogli biti potencijalno štetni za njihove organizacije.

Tu spadaju: nešifrovani lični podaci, prijave na konkurse za zapošljavanje u drugim organizacijama, nešifrovane tajne kompanije i „škakljiva“ lična prepiska zaposlenih.

U nalazima istaživanja istaknuto je da donosioci IT odluka sakupljaju svoje digitalne datoteke i čuvaju 54 procenata svih podataka koje su sami stvorili. Uz to, čak 41% svih stvorenih digitalnih datoteka ostaje u izvornom stanju tokom perioda dužeg od tri godine.

I dok ovo ukazuje na to da je ponašanje sakupljača uobičajeno u većini organizacija, veliki broj kancelarijskih profesionalaca, tačnije 48 procenata njih, priznaje da oni ne bi poverovali da sakupljač podataka završi projekat u zadatom roku.

Većina ispitanika, tačnije njih 45 procenata, pre bi odabralo da radi tokom vikenda u naredna tri meseca, nego što bi se oslobodilo svih svojih digitalnih datoteka. Istovremeno, 46 procenata bi radije pobacalo svu svoju odeću, nego što bi bacilo sve svoje digitalne datoteke.

Ovaj problem trebao bi biti rešen uvođenjem Opšte regulative za zaštitu podataka (GDPR) koja stupa na snagu u maju 2018 godine. Najviša kazna za nepoštovanje propisa je 20 miliona evra, ili do 4 procenta ukupnog prometa na svetskom nivou.

(L.K, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar