U trendu

Subject: Sredio sam još jednog idiota!!!

Najnoviji virus koji se širi Internetom putem elektronske pošte i koji svoje žrtve naziva “idiotima”, te korisnike operativnog sistema Windows nagovara da se prebace na Linux, napao je hiljade kompjutera u prvim danima decembra.

ProLin virus dolazio je u prilogu e-poruke sa intrigantnim subject-om “Extraordinary Shockwave Flash Movie”. Širio se na isti način kao i dosad najopasnija verzija virusa viđena na Internetu, ozloglašeni ILoveYou, no za razliku od tog destruktivca koji je prouzrokovao štetu na hard diskovima desetina hiljada računara, ProLin, kada se pokrene izvršni fajl sa nazivom “creative.exe” ne čini mnogo štete.

„Samo“ promeni ime svim fajlovima sa nastavcima .jpg, .mp3 i .zip i premesti ih u root folder na glavnom hard disku sistema. Svi preimenovani fajlovi nose poruku – “Počnite već jednom da koristite Linux”. Dakle, neće vam baš obrisati dragocene podatke, ali će se svakako dobro poigrati vašim živcima. ProLin se širi na već viđen način. Ubaci se u korisnikov Outlook, pa se prikači na svaku poruku u Outbox-u.

Lep gest autora ovog virusa-dosadnjakovića je to što je u sam program ubacio fajl sa objašnjenjem kako popraviti štetu koju ProLin učini. Dokument je potpisan sličicom pingvina – zaštitnim znakom Linux operativnog sistema, a sastoji se od popisa svih preimenovanih fajlova sa “korisnikovog” hard diska. No, tu nije kraj. Virus, na kraju, pošalje e-poruku na Yahoo adresu, odakle korisniku stigne reply sa porukama “Posao dovršen” i “Sredio sam još jednog idiota”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.