U trendu

Svemirska stanica spremna za prve stanare

Prva internacionalna svemirska stanica je potpuno opremljena i spremno dočekuje rusko-američku posadu. Sedmočlana posada šatla „Atlantis“ je uspešno obavila sve potrebne pripreme, opremivši stanicu sa 2 tone opreme. Početkom novembra će u svoj novi dom „doputovati“ tri kosmonauta, Amerikanac Bill Shepherd i Rusi Jurij Gidženko i Sergej Krikalev.

Svemirsku stanicu čini nekoliko modula, a onaj u kome će posada živeti je ruska „Zvezda“. Ovaj deo stanice je 13 metara dugačak, ima 14 „prozora“, kuhinju i tri „spavaće sobe“. Astronauti će moći da koriste instalirane sprave za vežbanje, koje će sprečiti atrofiju mišića do koje bi u bezvazdušnom prostoru došlo. Zahvaljujući naporima posade „Atlantisa“, na raspolaganju će im biti i kupatilo, garderoberi, kompleti prve pomoći, kompjuteri, vreće za otpatke i pijaća voda. Pored „unutrašnjih radova“, obavljeni su i poslovi spajanja modula na električnu, TV i kompjutersku mrežu stanice.

Početkom novembra, trojica budućih stanara svemirske stanice će pristići zahvaljujući ruskom šatlu „Sojuzu“ i provesti naredna 4 meseca u novom domu.

Čitav projekat predstavlja zajednički poduhvat SAD, Rusije, Evrope, Japana i Kanade, trajaće do 2006. godine, a ukupni troškovi će iznositi oko 60 milijardi dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.