U trendu

Telefonske govornice za XXI vek

Multi.phone je naziv novog projekta British Telecom-a koji je u prvim danima 2001. godine ušao u svoju probnu, petomesečnu fazu. Inicijativa o kojoj je reč je potpomognuta i pokrenuta od strane britanske vlade koja je sebi postavila za cilj da do 2005. godine svi Britanci budu online, odnosno da imaju jeftin i kvalitetan pristup Internetu. A o čemu je ovde reč? Multi.phone je deo strategije omogućavanja pristupa mreži svuda i na svakom mestu. U ovom konkretnom slučaju radi se o telefonskim govornicama koje će, pored mogućnosti „klasičnog“ telefoniranja, pružati i besplatan pristup web-u i email-u.

U ovoj prvoj fazi, oko 600 govornica će, pored telefonskih aparata, dobiti i 12-inčne monitore osetljive na dodir i tzv. „hot buttons“. Ovo poslednje služi za brzo pristupanje određenim sadržajima na mreži, bez potrebe pretraživanja i ukucavanja adrese. U to spadaju vremenska prognoza, informacije za turiste, servisne informacije, izveštaji sa berze, šoping-sadržaji, itd. Ako se korisnici novih govornica ipak odluče za samostalno pretraživanje, tu je „virtuelna“ tastatura koja se pojavljuje na pomenutom monitoru, preko koje je moguće zadati ključne reči ili direktno ukucati adresu.

Ovakav pristup je prvi korak ka formiranju nečega što i više nije telefonska govornica, već informacioni-kiosk, a takvih kabina je postavljeno ukupno 600 širom Velike Britanije. Uglavnom na „strateškim“ mestima kao što su aerodromi, železničke i stanice metroa, tržni centri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.