Toplotni zrak – novo oružje američke vojske

Prvog marta je u Pentagonu, Vašington, pukovnik George P. Fenton predstavio oružje na kome američka vojska radi već 10 godina i čiji je razvoj, do sada, koštao oko 40 miliona dolara. Demonstracija je izvršena u nadi da će američka vlada izdvojiti dodatna sredstva potrebna za dalje usavršavanje.

U pitanju je „humana“ vrsta oružja, koje nije namenjeno uništavanju i ubijanju, već onemogućavanju i odvraćanju. Izgledom oružje podseća na satelitsku antenu prečnika oko 3 metra, a dejstvuje na taj način što emituje energetske zrake koji kod živih meta proizvode bol jednak onom kada se dodirne užarena sijalica. Toplina koja se pri tom oseti, nije dovoljna da bi se odeća ili neki predmet zapalio, a dejstvo prestaje onog trenutka kada se oružje isključi ili kada žrtva izađe iz pojasa u kome zrak deluje.

Emitovana energija je niskog intenziteta, tako da ne ostavlja nikakve trajne posledice u vidu opekotina. Prema rečima stručnjaka koji rade na njegovom razvoju, zraci prodiru samo do dubine od 1/64 inča kroz kožu. Uski pojas u kome deluje ovo oružje, odnosno mogućnost usmeravanja, takođe omogućavaju da meta vrlo brzo pobegne van domašaja.

Prema rečima pukovnika Fenton-a, upotreba ovakvih zraka je, pre svega, pogodna za tzv. mirovne operacije u kojima treba izbeći ljudske žrtve ili za dejstvo u slučaju izmešanosti vojske i civila. Vrsta i frekvencija zračenja naravno predstavljaju vojnu tajnu, a novo oružje bi moglo da bude postavljano na suvozemna vozila, ali i brodove i avione.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.