U trendu

Ubrzajte Internet Explorer!

U ovom članku ćemo vam prikazati kako da povećate brzinu Internet Explorer-a i do šest puta, sa samo nekoliko modifikacija registracione (Registry) baze. Ali pre svega, činjenje promena u registracionoj bazi se ne preporučuje totalnim početnicima, pošto je ova baza ključni „igrač“ u funkcionisanju Windows-a, što znači da možete vršiti modifikacije samo ako u svakom trenutku znate šta radite. A i naprednijim korisnicima se preporučuje da pre rada na bazi naprave backup registracione baze. Ovo ćete uraditi tako što startujete „Registry Editor“ preko komandne linije „Start> Run“, gde ćete ukucati „Regedit“ i pritisnuti „Enter“. Potom izaberite meni „Registry> Export Registry File“ i proverite da je u polju „Export Range“ izabrano „All“. Unesite naziv za sigurnosnu kopiju i kliknite „Save“ za snimanje na disk. Ovim ste se osigurali, u slučaju da nešto eventualno krene „naopako“.

Ako se sada vratimo na editor i pogledamo našu bazu, videćemo (na levoj strani) veliku listu foldera. Da biste došli do željenog foldera, idite sledećim koracima:


HKEY_CURRENT_USER>
Software>
Microsoft>
Windows>
CurrentVersion>
Internet Settings>

U ovom folderu nalazi se još nekoliko podfoldera i ovde ćemo napraviti sve korekcije. Unutar desnog okna prozora videćete dva stringa imenovana sa „MaxConnectionsPerServer“ i „MaxConnectionsPerl_OServer“. Kliknite na onaj prvi, i to desnim tasterom miša, i izaberite „Modify“. Iskočiće vam mali dijalog prozor u kome ćete u polje „Value“ uneti „6“. Proverite samo da je izabrana decimalna baza (donji desni ugao dijaloga). Kliknite na „OK“, a zatim isti postupak ponovite i za „MaxConnectionsPerl_OServer“.

Ukoliko jedan ili oba ova ključa nedostaju u bazi, dodajte ih onda ručno. Da biste ovo uradili, premestite pokazivač miša iznad praznog dela levog okna (prazan beli prostor) i kliknite desni taster, te selektujte opciju „New> DWORD Value“. Unesite sada MaxConnectionsPerServer kao naziv stringa i pritisnite „Enter“. Ponovite proces i za MaxConnectionsPerl_OServer kao string. Ostaje vam još da promenite vrednosti ovih ključeva, po prethodno opisanoj proceduri. Kada ste završili, zatvorite „Registry Editor“ i možete se „vinuti“ na Internet, i to bez potrebnog restartovanja sistema. Ukoliko zakrstarite Internetom, uočićete značajno ubrzanje. Ova procedura će uroditi plodom kod čitača Internet Explorer verzije 4 i 5.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.