U trendu

Uskoro nova verzija Linux kernela

Tvorac Linux-a Linus Torvalds (Linus Torvalds) omogućio je u sredu preuzimanje nove test verzije zakasnele nadogradnje jezgra ovog operativnog sistema, što je pojačalo nadu da će se uskoro pojaviti konačna verzija.

U poruci koji je poslao na adrese liste slanja namenjene svima koji se bave razvojem Linux-ovog jezgra, Torvalds je objavio da je upravo ponudio verziju 2.4.0 – test10 dugo očekivanog kernela 2.4. U poslednjem test izdanju “nema poznatih grešaka koje ja smatram odlagačima predstave”, napisao je Torvalds i dodao da je ovo “jedan od poslednjih koraka do stabilnog izdanja”.

Jezgro 2.4 očekuje se sa velikim interesovanjem, jer će ponuditi povećanu skalabilnost u simetričnom multiprocesiranju, što je od ključnog značaja svim korisnicima koji kompanijske aplikacije hoće da izvršavaju na Linux serverima. Smatra se da je sadašnje jezgro 2.2 u stanju da uspešno podrži rad sa četiri procesora.

Linux 2.4 je trebalo da se pojavi prošle godine, ali je usledilo nekoliko odlaganja. Početkom prošlog meseca, na primer, Torvalds je rekao da treba ispraviti samo još nekoliko grešaka kako bi se konačna verzija pojavila u decembru. Dodao je, doduše, i da je razvoj novih mogućnosti jezgra završen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.