Uskoro prvi ljudski klonovi? (II deo)

Novinar časopisa Wired, Brian Alexander, pomenut u prvom delu ove priče, je intervjuisao mikrobiologa koji je tražio da ostane anoniman i koji je otkrio svoju želju da postane prva osoba koja će klonirati čoveka. Alexander je uspeo da stupi i u kontakt sa potencijalnim klijentom, biznismenom koji živi u Zapadnoj Evropi, i koji je pre manje od godinu dana izgubio sina, ali je sačuvao deo njegovog tkiva. Plan mikrobiologa i klijenta je da otputuju u jednu od azijskih laboratorija za veštačku oplodnju i tamo izvrše kloniranje. Ovako dobijen embrion bi bio implantiran u 5 do 10 surogat-majki, od kojih bi jedna postala majka kloniranog klijentovog deteta. Novinar koji je intervjuisao mikrobiologa i zapadnoevropskog biznismena tvrdi da je ovako nešto tehnički moguće i da prepreka nisu ni zakoni, pošto oni koji sprečavaju kloniranje postoje samo u nekoliko zemalja sveta.

Da li je još neko došao na sličnu ideju? Pripadnici Raelijanskog pokreta, čiji pripadnici veruju da su ih klonirali vanzemaljci, tvrde da će da izvrše kloniranje ljudskog bića do kraja 2001. godine. Raelijanski pokret je osnovao francuski novinar Claude Rael Vorilhon (na slici), autor knjige pod naslovom „Poruka koju su mi doneli vanzemaljci“, u kojoj se opisuje kako su ga otela bića iz svemira, klonirala, a zatim vratila na Zemlju. Ovaj pokret, za neke sekta, je uspeo da okupi oko 50.000 sledbenika koji žive uglavnom u Kvibeku, Kanada. Što se tiče planova za kloniranje, ova Raelijanci su 1997. godine osnovali sopstvenu biotehnološku firmu Clonaid, čiji će klijenti biti bračni par iz SAD koji žele da kloniraju 10-mesečnu ćerkicu koja je umrla prošle godine. Roditelji su sačuvalii deo kože i to tkivo će biti upotrebljeno u procesu kloniranja kojim će rukovoditi dr. Brigitte Boisselier iz Francuske. Ona je nagovorila sopstvenu 22-godišnju ćerku Marinu da pristane na ulogu surogat-majke, odnosno da nosi klonirani embrion. Kompanija Clonaid je za ovaj projekat dobila 500.000 dolara od pomenutog bračnog para, koji su naravno ostali anonimni. Takođe, ova firma i tvrdi kako je za kloniranje zainteresovano još oko 100 homoseksualnih parova koji žele da imaju decu, ali ova tvrdnja ostaje neproverena.

Čitav poduhvat vezan za kloniranje je u skladu sa verovanjima Raelijanaca koji tvrde da su život na Zemlji začeli vanzemaljci koji se zovu Elohim, i čije je ime hebrejska reč koja je, po pripadnicima ovog pokreta, u Bibliji pogrešno prevedena kao „Bog“. Verovanja Raelijanaca tumače i Isusovo uskrsnuće na originalan način: oni smatraju da je to primer uspelog kloniranja koje su izveli „Elohimci“.

Na kraju ovog teksta ostaje pitanje: da li će kloniranje biti zaista izvedeno? Da li će možda i postati nešto uobičajeno? I da li se u procesu kloniranja kriju i neke opasnosti koje bi trebale da budu razlog zabrane ovakvih eksperimenata?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike