Visual Basic – Kreiranje web čitača sa jednom linijom koda

Ako imate na svom računaru instaliran Microsoft Internet Explorer, možete implementirati potpuno funkcionalan web browser unutar vaše aplikacije sa samo jednom linijom koda. Pitate se kako da kreirate kompletan Internet browser sa svim opcijama koje krase vodeće browser-e:

  • navigacionim dugmadima – sledeća, prethodna (stranica)
  • padajuća lista sa najčešće posećenim sajtovima

Trik koji stoji iza implementacije web browser-a je u korišćenju DLL biblioteke koju koristi MS Internet Explorer-a: SHDOCVW.DLL . Ova biblioteka vam nudi sve osobine i metode koje koristi i Internet Explorer. Da bi sve ovo funkcionisalo potrebno je da na vaš sistem instalirate Internet Explorer.

Sada ćemo vam pokazati kako da kreirate jednostavni browser sa samo jednom linijom koda! Pokrenite Visual Basic i izaberite „Custom Controls“ na „Tools“ meniju. Proverite „Microsoft Internet Controls“ i potom kliknite OK. U toolbox-u će se pojaviti dve nove ikone (ako ne vidite toolbox, idite na „View“ padajući meni i kliknite „Toolbox“). Sada, kliknite na ikonu globusa u toolbox-u i nacrtajte kontrolu na formu (pogledajte sliku). Na ovaj način ste dodali WebBrowser kontrolu u vaš projekat.

Nakon ovoga, potrebno je samo da usmerite browser na određenu Internet adresu. Selektujte formu i kliknite F7 da bi otvorili „code“ prozor i uneli potrebnu liniju. U događaj Form_Load, ukucajte sledeći kod:

– WebBrowser1.Navigate „http://www.krtstarica.com“

Kada ste ovo uradili, pokrenite projekat pritiskom na F5 ili pritisnite dugme Run na ToolBar-u. U slučaju da ste povezani na Internet, WebBrowser kontrola će pristupiti određenom serveru i download-ovati osnovnu stranicu Krstarice.

Upravo ste kreirali funkcionalni web browser sa samo jednom linijom koda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.