W3C Mobile Web Initiative

W3C (World Wide Web Consortium) je poznata internacionalna asocijacija zadužena za razvoj, usvajanje i uspostavljanje web standarda i komuniciranje putem Interneta. Sve veći razvoj mobilnih uređaja različite vrste postavio je nove zahteve u ovoj komunikaciji, tako da je u okviru W3C asocijacije pokrenuta nova inicijativa za pristup mobilnih uređaja Internetu pod nazivom W3C Mobile Initiative (MWI).

Radni sastanak (workshop) tim povodom održan je krajem novembra u Barseloni (Španija). Sponzori sastanka bili su članovi W3C-a – kompanije HP, Orange, Vodafone i Volantis. Na sastanku je objavljen i stavljen na diskusiju kompletan program ove inicijative. Prikazan je način pristupa web-u pomoću mobilnih uređaja, što se obavlja isto tako jednostavno kao pomoću fiksnih uređaja (na primer, stonih računara).

Razlog pokretanja ove inicijative je činjenica da, iako mnogi mobilni telefoni imaju web browser, pristup web-u sa mobilnih telefona nije tako čest i popularan kao što se očekuje. Korisnici vrlo često imaju problema pri pristupu nekim sajtovima, a način pristupa nije tako jednostavan kao u slučaju stonih računara. Na ovom nivou razvoja tehnologije web sajtovi ne mogu se realizovati tako da odgovaraju svim tipovima i konfiguracijama mobilnih telefona.

Prema tome, W3C Mobile inicijativa obuhvatiće niz aktivnosti koje bi trebalo da mobilnim uređajima poboljšaju pristup Internetu. Ona će razviti sistem za napraktičniji pristup, pružiti podršku za postojeću infrastrukturu i organizovati obuku za internet provajdere. Svi ti planovi podrazumevaju razvoj proširenih web standarda koji će podržavati i mobilne i fiksne uređaje. Na taj način će se jednostavno pristupati različitim sadržajima, primati i slati elektronska pošta i obavljati različite poslovne aktivnosti.

Upravo poslovna primena mobilnih uređaja jeste najvažniji razlog interesovanja W3C konzorcijuma za mobilne tehnologije. Mobilni telefoni i džepni računari već se koriste za mnoge novčane transakcije i pristup korporacijskim mrežama putem Interneta (dok se korisnici nalaze na putu). Pored mnogih već postojećih tehnologija, na primer, slanja multimedijalnih MMS poruka, u ovoj asocijaciji planira se razvoj i mnogih novih tehnologija – prepoznavanje govora, rukopisa i pokreta (gestova).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.