Word – Oporavak nesnimljenih dokumenata

"Pre mnogo milona godina, meteorski udar o Zemlju uništio je sve dinosauruse. Nikad ne znate kada će možda udariti sledeći!" Zato, čuvajte (snimajte) vaše radove (dokumente). Ovaj prilog smo počeli sa malo humora, ali ako pitate nekoga ko je radeći na kompjuteru izgubio svoj višemesečni trud ne snimivši dokumente, videćete da priča i nije tako smešna. Fraza koja se često ponavlja je "snimajte vaš rad svaki put kada načinite izmene". Međutim, ukoliko spadate u one "hrabre", koji veruju da dokument treba snimati samo na kraju rada, onda ćete biti u velikoj nevolji ukoliko vaš omiljeni Word krahira ili se zakoči. Ipak, i tada postoji mogućnost da oporavite vaš rad u celosti, ili bar neki njegov deo.

Da biste bili u mogućnosti da ovo uradite, otvorite meni Tools i kliknite Options, te pređite na karticu Locations. Ukoliko se pored stavke AutoRecover files nalazi prazan prostor, onda ćete sigurno izgubiti podatke u slučaju kraha Word-a. A ukoliko se ovde nalazi putanja na disku, idite na zadatu lokaciju i otvorite dokument.

Kako uključiti AutoRecovery opciju? Izaberite padajući meni Tools > Options i pređite na karticu Save. Potvrdite opciju Save AutoRecover info every i desno od ovog polja upišite vremenski interval. Potom kliknite na karticu File Locations, izaberite AutoRecover Files i kliknite Modify…. Unesite novu lokaciju (putanju na disku) na kojoj će biti ubuduće snimane informacije koje će obezbediti oporavak dokumenta.

Na koji način radi ova opcija? Kada je uključen AutoRecover podsistem, izmene koje napravite u dokumentima biće snimljene nakon svakog isteka zadatog intervala, i to u odvojene privremene fajlove. Potom, kada restartujete Word ili sam kompjuter, bez snimanja promena, Word će automatski otvoriti recovery fajl (onaj koji je snimljen). Fajl za oporavak sadrži promene koje su napravljene pre poslednjeg AutoRecover-a. Na primer, ukoliko ste podesili AutoRecover na 5 minuta, nećete izgubiti više od 5 minuta vašeg rada na dokumentu. Svi dokumentu koji su bili otvoreni prilikom pada napona ili sličnog problema, pojaviće se pred vama. Samo one izmene koje ste napravili nakon poslednjeg AutoRecover-a, biće izgubljene.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike