WordPerfect Office sredinom godine

U jednom od nedavnih članaka podrobno smo izvestili o generalnim smernicama i planovima kanadske kompanije Corel u toku 2001. Izgleda da su se stvari, bar kada je u pitanju nova verzija njihovog office paketa – WordPerfect Office 2002 – dodatno iskristalisale.

Poznat po kašnjenjima, Corel je, izgleda, ovoga puta rešio da sa strategijom davanja imena, najzad krene “unapred”, pa se verzija 2002 WP Office-a može očekivati već sredinom 2001. Od prvobitne priče o “tvrdoj” podršci za Linux u novim verzijama svojih udarnih proizvoda bez obzira što se ogranak Corel-a za razvoj sopstvene distribucije ovog OS-a izdvaja u posebnu kompaniju, izgleda da nije baš mnogo ostalo.

Drugim rečima, čini se da su ipak tačne slutnje analitičara po kojima je Corel rešio da projekat “Corel Linux” pusti “niz vodu”, pa ako ume da pliva – dobro jeste. To se da zaključiti iz najave portparola kompanije, koja je najavila verziju WP Office-a za Windows familiju operativnih sistema (95, 98, Me i 2000), dok je, za Linux verziju, prilično hladno, rekla: “Da li će se pojaviti verzija paketa za Linux zavisiće od potražnje”. Ipak, nije propustila priliku da, kaže kako, naravno, izdvajanje ogranka za Linux u zasebnu kompaniju nema “nikakvog uticaja” na donošenje odluka o razvoju WP Office-a.

Zanimljivo je da su razloge za napuštanje ideje o Linux verziji neki novinari videli i u činjenici da je Microsoft prošle godine uložio u Corel 135 miliona dolara, ali je portparol odlučno porekla sve takve spekulacije: “Microsoft jeste uložio u Corel, ali nema nikakav uticaj na odlučivanje u kompaniji. Oni su investirali u našu kompaniju da bismo podržali platformu .net”.

Ruku na srce, i verzija za Windows je bila pod velikim znakom pitanja, ali je analiza pokazala da danas oko 22 miliona korisnika u svetu svoje tekstove kuca u WordPerfect-u, što je za kompaniju Corel bilo dovoljno rentabilno kao buduće tržište, pošto će distribucija uglavnom biti usmerena na nadograđivanje postojećih verzija.

Naravno, sasvim poput negdašnjeg ljutog rivala, a danas daleko nadmoćnijeg konkurenta Microsoft Office-a, i WP Office dolazi u standardnom i profesionalnom izdanju. Standardno obuhvata sam WordPerfect, Quattro Pro (tabelarni proračuni), Presentations (prezentacije) i CorelCentral, svojevrstan organizer sa aplikacijom za e-mail, adresarom i kalendarom, kao i programom za telefoniranje preko neta. Professional Edition, pored svega toga, sadrži još i Paradox, kao i voice recognition aplikaciju Naturally Speaking 5.0 kompanije Dragon Systems, koja omogućuje diktiranje teksta umesto unosa sa tastature. Svi glavni moduli Office-a nose oznaku verzije 10.

Uz sam program WordPerfect dolazi (gratis) i “džepni” rečnik sa 30.000 odrednica, idanje Oxford University Press, a uz doplatu od 20 dolara dobija se proširenje do 70.000 definicija.

Quattro Pro je obogaćen novim modulom za grafikone, tako da je najzad i korisnicima WP Office-a omogućeno da svoje grafikone “ukrase” slikama i raznim simbolima.

Ceo Office 2002 je veoma prilagođen uslovima rada u velikim kompanijama, što znači da je vrlo “ojačan” kad je u pitanju timski rad.

Sledeća verzija WP Office-a (posle 2002), “ako je bude” – dodali bi maliciozniji, trebalo bi da bude potpuno kompatibilna sa platformom .net.

Nadgradnja postojećeg WP Office-a 2000 do verzije 2002 Standard Edition koštaće 160 dolara, prelazak na Professional 260 zelenih novčanica, a kupovina potpuno novih paketa – 400, odnosno 500 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.