U trendu

Zaposleni u Apple-u: Postali smo dosadni otkako nema Džobsa

Apple je najveća kompanija na svetu, ali biti broj jedan i nije baš zabavno – tako barem smatra jedan istaknuti bivši zaposleni Apple-a, koji je kompaniju nazvao „dosadnom“, piše Mašabl.

Apple se često opisuje kao jedna od najtajnijih korporacija na svetu, kojoj su zaposleni jako odani. I baš zato kad bivši zaposleni počne da priča – svi slušaju.

Bob Buro proveo je sedam godina u Apple-u (2007.-2014.), kao voditelj razvoja softvera. Smatra da postoji velika i potencijalno štetna razlika između Stiva Džobsa i Tima Kuka.

„Prvo što je Tim napravio kao direktor je to da je promenio Apple u dosadnu kompaniju“, izjavio je Buro.

Kasnije je objasnio svoju optužbu, koja se navodno temelji na tome što je Kuk otpustio šefa razvoja softvera kako ne bi imao sukobe u kompaniji. Tvrdi da će pod Kukovim vođstvom doći do kraja sukoba u kompaniji, ali možda čak i inovacija u Apple-u.

Buro tvrdi i da je pod Kukom došlo do eksplozije broja menadžera na srednjem nivou.

„Sve je ovo ekstremni kontrast onome kako je bilo kod Stiva. Tanko, kompetitivno, dinamično“, rekao je Buro.

Džobsov stil vođenja bio je dinamičan pa je on često vikao na ljude kako bi ih motivisao. Kuk je majstor upravljanja procesima, proizvodnjom i inventarom. Njegov način govora je lakonski i spor, teže ga je pročitati od Džobsa.

Insajderi u kompaniji kažu da je Burova perspektiva jednostavno pogrešna. Tim Bajarin, predsednik Kreativne strategije Apple-a, kaže: „Džobs je bio veoma strastven, ali video sam više vatre u Kukovim očima; narastao je u ovoj ulozi“.

Problem kod Apple-a nije sukob ili debata. Tajnovita kompanija živi unutar rastuće crne rupe glasina, nagađanja i aluzija. To dolazi u paru sa neizbežnom stvarnošću razvoja hardvera.

iPhone ima deset godina i postavio je standard za sve pametne telefone. Danas svi oni izgledaju kao iPhone. Približavamo se granici veličine ekrana, rezolucije, debljine proizvoda i trajanja baterije. Hardverske inovacije su nezamenjive u ovo doba, stvar je u softveru.

Snovi o Apple automobilu i Apple TV-u razbijeni su kad su došli u kontakt sa marketinškom stvarnošću. Apple koji se fokusira na rastuće pružanje usluga je dosadniji od onog koji je predstavio iPhone ili iPad. Da li bi više sukoba od Apple-a učinilo uzbudljiviju kompaniju? Možda. Da li bi rezultovalo uzbudljivijim lansiranjima proizvoda? Možda.

Ako Apple 2017. godine na tržište izbaci sledeću veliku stvar, sve će im biti oprošteno. Ako ne, ljudi će se zapitati – da li je Bob Buro ipak bio u pravu, zaključuje Mašabl.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike