U trendu

Zaustavite Zemlju! Šta ako Zemlja zaista stane?

Zamislite da se jednog dana Zemlja zaustavi i da se više ne okreće oko svoje ose. Ovo je samo pretpostavka uglednog poljskog naučnika Vitolda Fračeka, stvorena na osnovu naučnih metoda, o tome kako bi svet izgledao kada bi Zemlja prestala da se okreće za samo nekoliko decenija i kakav bi uticaj to imalo na nivo mora.
Ako bi Zemlja prestala da se okreće oko svoje ose, ali nastavila da se okreće oko Sunca, onda bi nam jedan dan trajao koliko i godina. U tom slučaju prestanak dejstva centrifugalne sile imao bi katastrofalne posledice po klimu, a uslovio bi i katastrofalne zemljotrese. Okeani bi se povukli ka polovima i tako stvorili megakontinent u ekvatorijalnom regionu i dva velika polarna okeana.
Zanimljivo je da bi najviše tačke na tom novom globusu bile u kolumbijskim Andima, oko 12.280 metara (trenutno je najviši vrh na 6.962 metara), a Čimborazo i Kilimandžaro bi otprilike dostizali 13.615 (6.268 metara) i 12.786 (5.893 metara). Najniža tačka na novom globusu bila bi jugozapadno od ostrva Kiribati u zapadnom Pacifiku. U svakom slučaju, usporavanje Zemljine rotacije nastaviće se u narednih četiri milijarde godina, pre nego što eventualno stane, pa tako nema razloga za brigu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar