U trendu

Zbogom flopi disku

Flopi disk (Floppy disk) ili Microfloppy disk, kako se još 3,5-inčna disketa zvala, bio je toliko popularan da je postao i metafora za operaciju snimanja podataka. Skoro svaki računarski program taster ili sličicu za snimanje dokumenta označava baš tom disketom, a znak će se zadržati i pošto ovaj medijum potpuno nestane iz upotrebe.
Iako su godinama uspešno odolevale CD-u i zadržale se na desetinama hiljada personalnih računara širom sveta, 3,5-inčne diskete konačno odlaze u istoriju. Japanski Sony, najveći svetski proizvođač tog magnetnog medija za čuvanje podataka, najavio je da od marta sledeće godine prestaje s proizvodnjom disketa. Sony drži 70 odsto tržišta disketa u Japanu, dok je isporuka u ostalim delovima sveta obustavljena još u aprilu 2010. godine.
Veliko tržište 3,5-inčnih disketa još uvek postoji u Indiji i zemljama jugoistočne Azije. Ipak, prodaja je drastično padala, pa je tako Sony 2002. godine isporučio 47 miliona primeraka disketa, dok je prošle godine prodaja pala na 12 miliona.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike