Ako ne volite izlaske (2)

Šta ako, prosto i jednostavno, ne volite da izlazite, već radije provodite vreme uz dobru knjigu, slušajući muziku kod kuće, družeći se s prijateljima u nečijem stanu; šta ako umesto bučnih (i nekada skupih) izlazaka više volite šetnje, sport, bavljenje nekim hobijima, a što se druženja tiče, najviše uživate u tihim varijantama s nekoliko najbližih prijatelja? Ništa, ama baš ništa. Dokle god svojim interesovanjima nikoga ne povređujete, imate puno pravo da vas zanima ono što vas zanima i da vas ne zanima ono što vas ne zanima.

U redu, to sve teoretski lepo zvuči, ali šta onda s prijateljima koji, za razliku od vas, vole da izlaze? Ako su vam to iskreni prijatelji, problem ne bi trebalo da bude preveliki. Kako to?

Ukoliko ste prema izlascima indiferentni, možete pokušati s kompromisima kao što je da nekad izlazite, a nekada da se družite u nečijem stanu (ili šetate, ili koji vam je već omiljeni oblik druženja). Ako niste samo indiferentni, već vam se ni najmanje ne izlazi po klubovima, diskotekama i kafićima, onda nemojte ni da izlazite.

Samo tako, da i ne izlazite? Da, jer imate puno pravo da ne radite ono što ne želite da radite, naročito ako bi vam zaista smetalo i neprijatno biste se osećali celo veče. Da li ćete zbog toga izgubiti prijatelje? Ne bi trebalo – uvek postoje i druge stvari koje možete da radite s njima, a ne samo ludi noćni provod. Neka oni koji žele da izlaze izlaze, a s vama mogu da uživaju u oblicima druženja koji se dopadaju i vama i njima (zajedničko gledanje filmova i slušanje muzike, šetnje, vožnje rolera ili bicikla, zajednički hobiji…).

Upamtite: niko nema pravo da vas tera na izlaske ako ih ne želite, niti vi treba da se osećate kao čudak ako ne volite ono što voli većina. Verujte, ima i drugih koji ne smatraju skakanje uz preglasnu muziku najinteresantnijim mogućim oblikom zabave – ima ih sasvim dovoljno da ne bi trebalo da bude problem naći ih. Uživajte u onome u čemu uživate!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.